Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jamranje ne pomaga

Deli na:

Pomurje ima pred seboj klasično dilemo. Ali jo bodo požrli problemi ali pa se bo, ravno zato, ker je kriza, iskalo najboljše rešitve, je na srečanju vlade z župani, poslanci in gospodarstveniki iz regije dejal premier Borut Pahor. Po njegovem nam jamranje v sedanji krizi nič ne pomaga, ampak moramo v prihodnje vzpostaviti atmosfero samozavesti.

Pomurje ima pred seboj klasično dilemo. Ali jo bodo požrli problemi ali pa se bo, ravno zato, ker je kriza, iskalo najboljše rešitve, je na srečanju vlade z župani, poslanci in gospodarstveniki iz regije dejal premier Borut Pahor. Po njegovem nam jamranje v sedanji krizi nič ne pomaga, ampak moramo v prihodnje vzpostaviti atmosfero samozavesti.

Pahor je na omenjenem srečanju v Radencih pojasnil, da je njegova vlada danes na prvem delovnem obisku v enem od regionalnih središč. "Nismo po naključju najprej v Pomurju," je dejal in pojasnil, da je bilo več povodov in razlogov za to odločitev.

"Ko smo prevzeli odgovornost za vodenje vlade, smo vedeli, da je pred nami težko leto. In nismo se zmotili. Vedeli smo tudi, da bodo v krizi najbolj prizadete regije, ki so manj razvite. Pomurje po kazalcih sodi sem," je poudaril.

Ob tem je zatrdil, da tam, kjer gre slabo, jamranje ne pomaga, ker je treba probleme rešiti. To je bilo po premierovih besedah tudi povzetek atmosfere, ki jo je bil deležen v dveh pomurskih podjetjih, ki jih je obiskal danes. "Naletel sem na zagon, vizijo in pripravljenost soočiti se z vsemi problemi, da bi bili boljši in da bi zmagali," je pojasnil.

"Jamranje v tej krizi nam nič ne pomaga. Zanesti se moramo na lastno pamet in presojo ter izbrati najboljšo opcijo, ki je pred nami," je poudaril Pahor in zatrdil, da se je v tem finančno, gospodarsko in politično težkem letu vzpostavila atmosfera, kjer se vidi in izpostavlja samo probleme. Ta atmosfera nam Slovencem jemlje druge karakterne lastnosti, kot so samozavest, zavedanje, da smo dobri in da bomo rešili probleme, je prepričan predsednik vlade.

Po njegovih besedah je sedaj priložnost, da vsi skupaj obrnemo atmosfero, ker z jamranjem ne bomo storili nič. Dodal je, da so dosegli manj, kot so pričakovali glede doseganja razpoloženja v javnosti za soočanje s krizo. Kot je napovedal, se bodo poskušali naučiti, da bodo s sodelavci bolje zastavili v prihodnje.

Glede Pomurja je Pahor dejal, da je na današnjem obisku in v pogovorih s kolegi dobil vtis, da je v tej regiji prva alternativa alternativa soočanja s krizo in iskanja izhodov iz krize.

O Muri je premier povedal, da so vedeli, da tako veliko podjetje, kot je Mura s 3400 zaposlenimi, zaradi poceni konkurence ne bo moglo preživeti. Na koncu pa so, kot je zatrdil Pahor, pri Muri našli rešitev, ki se sedaj kaže kot prava rešitev. "Mura ima za vnaprej prihodnost," je prepričan.

Po besedah predsednika vlade so se problema lotili tudi z zakonom o Pomurju, saj lahko ta regija zaživi tudi s finančno pomočjo. Pahor je tudi spomnil, da je z vladnimi obiski regij začela Janševa vlada. Kot je poudaril, bodo nadaljevali z dobro prakso prejšnje vlade.

Napovedal je, da bo vlada naslednjič obiskala Belo krajino in da bodo regije obiskali vsak drugi mesec. Prav tako je še dejal, da bodo Pomurje obiskali še enkrat pred koncem mandata vlade.

Minister za finance Franc Križanič je glede Mure izpostavil potrebo po lastniški konsolidaciji podjetja v letu ali dveh. Drugače se lahko Mura, tako minister, vrne v položaj, v katerem je že bila.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je pojasnil, da so mu podjetniki v regiji svetovali, da ne potrebujejo velikih vlaganj v velike obrtno-industrijske cone, ki so nato velikokrat prazne. Namesto tega naj se da poudarek konkretnim vsebinam in konkretnim podjetniškim projektom, je minister povzel nasvete podjetnikov.

Lahovnik je na srečanju vlade z župani, poslanci in gospodarstveniki regije tudi izpostavil projekt hidroelektrarn na reki Muri. Po njegovih besedah reka Mura kar kliče po tem, da bi se jo vsaj delno uporabljalo v ta namen. Dodal pa je, da se bodo morali v regiji odločiti o tem, ali bodo podprli ta projekt.

Minister za promet Patrick Vlačič je napovedal, da se bodo vlaganja v železniško infrastrukturo nadaljevala.

Državni sekretar v premierovem kabinetu Andrej Horvat je glede zakona o Pomurju pojasnil, da se pripravlja uredba, ki bo omogočila, da podjetniki s 1. januarjem 2010 uveljavljajo pravice, ki jih daje omenjeni zakon. Pripravljajo se tudi navodila, ki jih mora napisati minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš, je dodal.

Minister za delo Ivan Svetlik je dejal, da se v Muro vračajo stari delavci in da investitorji zaposlujejo nove delavce. Pri tem je poudaril potrebo, da se zaradi prestrukturiranja gospodarstva prestrukturira tudi poklicno strukturo.

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je izpostavil vlaganje v širokopasovne povezave. Zatrdil je tudi, da bo njegovo ministrstvo podpiralo ideje za nove visokošolske programe v regiji, ki bodo res imele perspektivo za razvoj in ne bodo zgolj dane iz socialnih motivov.

Minister za razvoj Mitja Gaspari je dejal, da so mu na obisku v Nafti Lendava pojasnili, da imajo gospodarstveniki težave z delovanjem javne uprave na področju izkoriščanja zemljišč. Prav tako so težave pri financiranju razvojnih projektov, saj finančne institucije premalo sodelujejo med seboj, je še navedel Gaspari.

Murskosoboški župan Anton Štihec je na srečanju poudaril, da je premalo komunikacije med občinami in državo oz. ministrstvi, saj nekateri ministri, med njimi minister za razvoj, ne odgovarjajo na njegova pisma. Obenem je pohvalil Svetlika, ki je, tako Štihec, storil veliko v tej krizi. Po županovih besedah bi moralo Pomurje dobiti več koncesij za visokošolske programe.