nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jaklič proti Avblju zaradi pravice do referenduma, slednji se ne prepozna

Deli na:
Jaklič proti Avblju zaradi pravice do referenduma, slednji se ne prepozna

Foto: Primož Lavre

Harvardski predavatelj in specialist za pravo človekovih pravic Klemen Jaklič je na tviterju obračunaval s pravniki, ki so na posvetu pri predsedniku države Borutu Pahorju podprli odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da zavrne referendumske pobude, ki so jih vložili delavci migranti. Med temi pravniki je bil tudi Matej Avbelj, ki pa se ne prepoznava v Jakličevi kritiki.

»Z delavci migranti država ravna protiustavno. Začelo se je s strokovno napako US v odločbi iz l. 2013. Nadaljevalo z nesorazmernim odvzemom referendumskih pravic. In žegnalo s procesijo izbrani ustavnopravnih samoukov, ki so ob neznanju in osebnih računicah tekmovali v prodaji svobode malega človeka. Bo US na strani Ustave, ali pa bo raje branilo lastno napako/avtoriteto? Obrazložena kritika na koncu audio.ognjisce.si,« je zapisal Klemen Jaklič in dodal povezavo na intervju, ki ga je pred kratkim dal za Radio Ognjišče.

Kot je znano, je predsednik državnega zbora Milan Brglez zavrnil zahteve zbiranje podpisov za referendum o nekaterih zakonih, ki so jih vložili delavci migranti. Z njim pa so se strinjali tudi priznani pravniki, ki jih je pred odločitvijo, da podpiše osporavane zakone, na posvet povabil predsednik Borut Pahor. Udeležili so se ga Matej Avbelj, Franc Grad, Tone Jerovšek, Igor Kaučič, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič in Andraž Teršek.

Avbelj je takrat izjavil, da »gre za šolski primer zlorabe pravice do referenduma«, saj da so pobudniki jasno povedali, da nimajo nikakršnega interesa v zakonodajnih postopkih, ampak si s tem želijo izboljšati svoj davčni položaj, za katerega je ustavno sodišče že ugotovilo, da je nezdružljiv s slovensko ustavo. Naši viri so nas opozorili, da je zaradi te izjave glavni naslovnik Jakličevega tvita prav Avbelj, s katerim se menda tudi zasebno ne razumeta dobro.

»Iz zapisanega ne uspem razbrati, v čem naj bi dr. Jaklič polemiziral z menoj. V nobenem opisnem znaku se namreč ne prepoznam: nisem bil na nobeni procesiji, iz mojega CV-ja izhaja, da nisem ustavnopravni samouk, nekaj pravnega znanja vendarle imam (ali vsaj potrdila o njem), in tisto, kar je najbolj pomembno: nikoli svojih pravnih stališč ne podrejam osebnim računicam. O tem pričajo moja pretekla, sedanja in bodo, tako si bom prizadeval, tudi prihodnja ravnanja,« nam je odgovoril Avbelj.

»Ker se torej v zapisanem ne prepoznam, se ne morem vsebinsko odzvati. A tudi, ko bi se bil prepoznal, se ne bi bil odzval, ker to preprosto ni moj nivo. Spoštujem kritiko, rad polemiziram, z nikomer pa ne želim obračunavati ad personam,« je še dodal.