državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jaklič: "Pogrnili" smo pri gospodarjenju s premoženjem, saj smo se usmerili plenilsko

Deli na:
Jaklič: "Pogrnili" smo pri gospodarjenju s premoženjem, saj smo se usmerili plenilsko

Foto: Bobo

Ekonomisti Janez Šušteršič, Marko Jaklič in Igor Masten so na včerajšnjem posvetu gospodarskega kluba NSi v Ljubljani kresali mnenja o koalicijskem sporazumu. Ta je po njihovem mnenju preveč splošen: Šušteršič npr. pogreša pot do učinkovitega javnega sektorja, Jaklič izziv inovativne družbe, Mastenu pa ni dal pravega vpogleda v probleme gospodarstva.

Šušteršič sicer meni, da koalicijski sporazum "nekaj upanja" daje zlasti na področju korupcije, razdolževanje podjetij, nekaj zanimivih idej je tudi na trgu dela. Pogreša pa jasne opredelitve in cilje glede proračuna, pri privatizaciji je več omejitev kot zavez, ni omenjena velikost javnega sektorja.

Tega bi morali po njegovem mnenju zmanjšati za vsaj 10 odstotkov, uvedel bi tudi osebno odgovornost za vse uradnike. Med ukrepi, ki bi jih moral izpeljati finančni minister Dušan Mramor, je po njegovi oceni razbremenitev stroškov dela - s socialno kapico.

Po njegovem mnenju ne bi bil "noben problem" prihodnje leto doseči cilj znižanja proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, a ga najbrž ne bomo, ker da "se bo našlo veliko izgovorov". "Morda bomo to dosegli čez dve leti," je dejal in dodal, da ga to v tem trenutku najmanj skrbi. Skrbi ga namreč, da ne bo pravih reform, ne pokojninske, ne trga dela, ne zdravstvene.

Šušteršič glede zelene davčne reforme načeloma nima problema z obdavčevanjem onesnaževanja, "ni pa to neka zlata jama". Bolje namreč to kot delo ali kapital. "Vsak dvig davkov, ki bi bil narejen, bi moral biti narejen za to, da se nek drug zniža," je dodal.

Jaklič je dal koalicijski sporazum "hitro na stran", ker je ocenil, da na njegovi osnovi "ne morejo vladati". Trenutni vladi gresta po njegovem mnenju zdaj na roke dve "pomembnejši" temi: Bruselj in dogajanje v parlamentu.

Izpostavil je, da smo pred izzivom vstopa v inovativno družbo, dokument pa tej temi ne posveča pozornosti. Tehnološko revolucijo vidi kot izziv, na področju znanosti potencial imamo.

Zanj je sicer ključen problem reforma javne uprave. Te ne vidi v linearnem krčenju, pač pa je treba po njegovem mnenju urediti procese, ki bodo vodili v vitko in učinkovito javno upravo.

Kot je še dejal Jaklič, smo "pogrnili" pri gospodarjenju s premoženjem, saj da smo se usmerili plenilsko. Resno bi se morali začeti ukvarjati s sanacijo in razdolževanjem gospodarstva. To bi reševal s kapitalom, in sicer s t.i. turnaround skladi, eno od oblik zasebnega kapitala.

Mastenu se preširoka debata o koalicijskem sporazumu zdi nesmiselna, saj da ta dokument ne daje veliko osnove za nič, na podlagi česar bi lahko sklepali o trdnih obrisih ekonomske politike te vlade. V njem predvsem pogreša pravi vpogled v probleme gospodarstva.

Poudaril je, da ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi primanjkuje lastniškega kapitala, ni problem premalo posojil. Po njegovih pojasnilih je Evropska centralna banka pripravila ukrepe, ki ustvarjajo priložnosti na področju financiranja. Napovedala je program odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, in kritih obveznic bank. "Zdaj bo ustvarjen trg za to, denar bo," je dejal in dodal, da pa bo treba spremeniti paradigmo financiranja gospodarstva.