klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jadranka zaupa Borutu

Deli na:

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Bruslju povedala, da ji je premier Borut Pahor v njunih pogovorih v nedeljo in ponedeljek dejal, da ni več ovir in blokad. "Seveda mu verjamem," je poudarila in dodala, da zelo veliko da na besede svojih kolegov.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Bruslju povedala, da ji je premier Borut Pahor v njunih pogovorih v nedeljo in ponedeljek dejal, da ni več ovir in blokad. "Seveda mu verjamem," je poudarila in dodala, da zelo veliko da na besede svojih kolegov.

O izjavah uradnega govorca zunanjega ministrstva Milana Balažica, da Slovenija ne bo pristala na zaprtje poglavja o konkurenci, dokler ne bo rešeno tudi vprašanje spora glede nekdanje Ljubljanske banke in njenih varčevalcev na Hrvaškem, pa je hrvaška premierka dejala, da bo, kolikor ve, prišlo do "korekcij te izjave".

Kosorjeva je tudi ponovila pričakovanje Hrvaške, da bo do konca meseca odprla še vsa tri preostala poglavja v pogajanjih z unijo: poglavje o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki, poglavje o konkurenci ter poglavje o pravosodju. Prav tako Hrvaška še vedno računa, da bo do konca leta končala tehnična pogajanja z unijo.

Hrvaška premierka se je danes v Bruslju sestala s predsednikom EU Hermanom Van Rompuyem. Po srečanju je še povedala, da bo Van Rompuy 5. julija obiskal Hrvaško in da se bosta takrat vnovič srečala. Kot je dejala Kosorjeva, sta z Van Rompuyem danes ugotovila, da "bo takrat verjetno ozračje (glede hrvaških pogajanj z unijo) boljše kot danes".

Kosorjeva je Van Rompuyu povedala, da do konca španskega predsedovanja uniji, torej do konca tega meseca, pričakuje odprtje še preostalih treh poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, saj so po hrvaški presoji za to izpolnjeni vsi pogoji. V povezavi s poglavjem o zunanji politiki je dejala, da so po referendumu v Sloveniji odpravljene vse ovire.

Glede poglavja o pravosodju, kamor sodi vprašanje sodelovanja Hrvaške s haaškim sodiščem, je hrvaška premierka povedala, da verjame, da bo glavni haaški tožilec Serge Brammertz prepoznal vsa hrvaška prizadevanja in ocenil, da je bil storjen korak naprej. Kosorjeva tako upa na pozitivno oceno Brammertza glede sodelovanja Zagreba s Haagom prihodnji teden v Luksemburgu in New Yorku.

O razpoloženju med državami članicami je Kosorjeva menila, da je dobro in ponovno poudarila, da si Hrvaška zasluži, da do konca leta konča tehnična pogajanja z unijo ter nato prihodnje leto podpiše pristopno pogodbo z EU. "Počasi, a zagotovo, korak za korakom prihajamo na konec te velike poti," je dejala.

Za Kosorjevo je dodatna spodbuda za pozitivno razmišljanje nedavna rešitev vseh vprašanj, povezanih z arbitražnim sporazumom. Ob tem je dejala, da je Hrvaška v zadnjem letu odprla in zaprla več poglavij kot prej v štirih letih in pol.

V povezavi z vprašanjem Ljubljanske banke je Kosorjeva pojasnila, da sta se s Pahorjem že v Kranjski gori dogovorila, da bosta državi dali na mizo tudi vsa druga odprta vprašanja, za katera odprto priznavata, da jih imata. Poudarila je, da sta državi sposobni odpirati in zapirati vsa vprašanja, med katerimi je tudi eno najtežjih in najbolj bolečih - Ljubljanska banka.

Na vprašanje, ali meni, da je treba to vprašanje rešiti pred vstopom Hrvaške v EU, je Kosorjeva odgovorila, da to ni dvostransko vprašanje kot meja, a da ne želi pred mediji odpirati razprave o tem. "Vse je mogoče. Če smo uspeli najti rešitev problema, ki se ni reševal 18 let, potem seveda lahko rešimo tudi za vsa druga vprašanja," je poudarila hrvaška premierka.

V odgovoru na konkretno vprašanje, ali je mogoče, da Hrvaška junija ne bi odprla poglavja o konkurenci zaradi vprašanja Ljubljanske banke, pa je ponovila, da verjame, da ne obstaja nobena ovira več.

Glede različnega tolmačenja arbitražnega sporazuma pa je dejala, da gre le za notranjepolitično retoriko, da je arbitražni sporazum jasen, samo prebrati ga je treba. "Za nas je pomembno, da vsi postopki začnejo teči od trenutka, ko Hrvaška podpiše pristopno pogodbo z EU, ko torej de facto postane članica," je sklenila.