GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Propaganda za satelite": Jadranka Rebernik napadla jurišnico Eugenijo Carl zaradi njenih zapisov na facebooku

Deli na:
"Propaganda za satelite": Jadranka Rebernik napadla jurišnico Eugenijo Carl zaradi njenih zapisov na facebooku

Eugenija Carl - Foto: Primož Lavre

V. d. odgovornega urednika informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik pravi, da je bil zapis novinarke TVS Eugenije Carl na družbenem omrežju facebook o oddaji Odmevi dne 14. 12. neprimeren. "Neprimerno je njeno poniževanje voditeljice Odmevov Tanje Starič, gostij in našega programa, pa tudi javno razpravljanje o internih zadevah."

Prejšnji teden v torek zvečer so prišle prve medijske objave, da je poslanka državnega zbora Mateja Udovč iz SMC prestopila v stranko Naša dežela, ki jo vodi nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Eno in drugo so povabili v oddajo Odmevi na TVS, da bi prva pojasnila razloge za prestop, druga pa, ali se bo v njeno stranko morda vključil še kakšen poslanec.

Toda njuno gostovanje v Odmevih je tako razburilo novinarko jurišnico s TVS Eugenijo Carl, da si se je po stari navadi dala duška na družbenem omrežju facebook. Gostovanje v oddaji je označila za prijazno kramljanje, večerni babji čvek. In kako je po njenem do tega gostovanja sploh prišlo: "…prišel je klic, obe v studio, čeprav je bila oddaja že polna. Ni problema, izredno zaprosilo za podaljšanje, kakopak odobreno, plik, plak... oddaja podaljšana za 5 min. Za en prestop takoj prostor za samopromocijo in celo podaljšek oddaje, ki jo po PPN krajšajo. Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite."

Prišel je klic in zaradi Aleksandre Pivec so morali podaljšati Odmeve: pet minut reklame za Janšev satelit

Lastne novinarske kolege, ustvarjalce Odmevov, je torej obtožila za »furanje propagande« za stranko od Pivčeve, ki jo nekateri označujejo za satelit stranke SDS. Na RTV Slovenija smo naslovili vprašanje, ali je res do nastopa omenjenih političark v sicer tisti večer že "polnih" Odmevih prišlo, ker naj bi "prišel klic". Ter od koga in komu naj bi bil prišel ta klic. Poleg tega nas je zanimalo še, kako bodo zaradi krnitve ugleda RTV ukrepali zoper Carlovo, če njena trditev ne drži.

S televizije so nam poslali odgovor v. d. odgovornega urednika informativnega programa TVS Jadranke Rebernik. Kot pravi, je šlo v primeru  gostovanja Pivčeve in Udovčeve za ekskluzivno informacijo, ki so jo dobili pozno zvečer, tik pred Dnevnikom. Zato so zadevo rešili tako, da so obe gospe povabili na kratek pogovor v studio Odmevov. Prestopi poslancev in poslank niso pogosti, je pojasnila Rebernikova, še posebej zanimivi pa so zdaj v času pred volitvami, ko se politične sile razporejajo na novo. Pogovor je bil po njenem mnenju korekten in je na kratko osvetlil aktualni dogodek. Oddajo so podaljšali za nekaj minut, ker so bili ob 19. uri vsi gostje že potrjeni. Izjemno neprijetno bi bilo, če bi jih tako pozno odpovedovali. Na koncu je ocenila še pisanje novinarke Carlove na facebooku. "Menim, da je zapis kolegice Carl neprimeren, neprimerno je njeno poniževanje voditeljice Odmevov Tanje Starič (tisti večer je ona vodila oddajo), gostij in našega programa, pa tudi javno razpravljanje o internih zadevah."



Niso pa (še) odgovorili iz vodstva RTV, kako bodo ukrepali zoper Carlovo zaradi krnitve ugleda te medijske hiše. Omenimo lahko, da ta njen zapis, kjer napada lastne novinarske kolege na TVS, nikakor ni bil prvi. Enkrat je prišlo tako daleč, da se je na to odzvala tudi druga voditeljica Odmevov Rosvita Pesek in Carlovi kar javno na facebooku sporočila, da ima dovolj njenih metod- javnih kritik svojih sodelavcev.

Poudariti velja, da generalni direktor RTV Slovenija  Andrej Grah Whatmough pravno podlago za ukrepanje zoper novinarko ima. Gre namreč za kršitev določb Pravilnika o poklicnih standardih. Ta akt RTV med drugim določa, da "novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem, z dejavnostmi v prostem času, z zasebnimi posli in finančnimi interesi ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija."

Jasno je, da je Carlova (znova) kršila to določbo, vprašanje je zgolj, ali bo imel sedanji generalni direktor Whatmough več poguma od prejšnjega generalnega direktorja Igorja Kadunca in zoper ravnanje novinarke ukrepal. Čakamo na pojasnilo z RTV.