oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izstopi v podmladku LDS

Deli na:

Zaradi ideoloških razhajanj, nezadovoljstva z načinom dela v stranki in poseganja v avtonomijo MLD s strani LDS, skupina mladih zapušča LDS in MLD. Vodstvo LDS si želi podmladek po svoji volji, ne pa članov MLD, ki mislijo s svojo glavo.

Zaradi ideoloških razhajanj, nezadovoljstva z načinom dela v stranki in poseganja v avtonomijo MLD s strani LDS, skupina mladih zapušča LDS in MLD. Vodstvo LDS si želi podmladek po svoji volji, ne pa članov MLD, ki mislijo s svojo glavo.

Medtem ko mladi zagovarjamo stališča sprejeta v svoji Resoluciji o socialnem liberalizmu priložnosti (16. december 2007) in v dokumentu o Pogledu na Slovenijo čez 10 let (25. februar 2008), smo na drugi strani prepričani, da stranka zahaja vse bolj v neoliberalno smer, ki izrazito zapostavlja socialna vprašanja. Kot socialni liberalci zagovarjamo solidarnost in socialne pravice, zato ne moremo pristati na to, da ob pogovorih o delavskih pravicah, stranka neposredno zagovarja interese kapitala. To je bilo jasno vidno, ko se je za osrednjo temo koalicijskega pogajanja postavljalo nasprotovanje obvezni participaciji delavcev pri delitvi dobička. Za nas je nezaslišano, da strankin Socialni forum ne deluje že več kot pol leta, na kar smo večkrat opozorili. Še bolj nerazumljivo pa je stališče vodstva LDS, da tudi v prihodnje ni potrebe po njegovem delovanju.Menimo, da je prav socialno področje tisto, ki mora biti aktivno vključeno v iskanje odgovorov na probleme ljudi, v negotovih času recesije, odpuščanj in socialnih težav. Daleč pred problemi posameznikov, ki jih skrbi, kaj bo z večmilijonskih prihranki v bankah, nas zanimajo težave večine prebivalcev Slovenije, ki morajo trdo delati za zagotavljanje lastnega preživetja. Zanima nas, kako se prebroditi iz krize, da bi ob tem kar najbolje zavarovali socialne pravice in dostojanstvo vseh prebivalcev Slovenije. Ne moremo podpreti potez v primeru NLB, kjer so kršena načela transparentnega delovanja v podjetjih v lasti države. Nasprotujemo imenovanju generalnega direktorja policije mimo javnega razpisa. Dvolično je, če po eni strani sestavljaš vladno koalicije, po drugi strani pa v odprtih pismih javno napadaš predsednika te iste vlade. Sami smo se vedno zavzemali za načelno in dosledno politično držo. Tudi v najhujših LDS-ovih časih nismo prali umazanega perila v javnosti.

Svet MLD je na svoji 4. redni seji, dne 7. februarja 2009, sprejel sklep o predlogu razširitve dnevnega reda Kongresa MLD s točko Razprava o odcepitvi MLD od LDS. Sprejetje takšnega sklepa je osnovano na razhajanjih z matično stranko, ki temeljijo predvsem na različnih vsebinskih pogledih na politiko in na vlogo različnih mnenj v stranki.
Naša razhajanja z vodstvom smo želeli reševati sproti. Vodstvo LDS-a smo uradno in neuradno pozivali na srečanja vodstev obeh organizacij, kjer bi lahko odpravili nesoglasja. Po volitvah pa s strani LDS žal ni bilo pripravljenosti za skupno sodelovanje v politiki. Obžalovanja vredno je, da so vodilni funkcionarji LDS zanimanje za MLD izrazili šele potem, ko so mediji pričeli pisati o notranjih razmerah v stranki. Vodstvo LDS je o sprejetem sklepu na Svetu MLD bilo obveščeno takoj naslednji dan po seji Sveta MLD, na poziv k pogovorom pa so se odzvali šele po dveh tednih, ko je zgodba prišla v javnost in začela krniti ugled vodstva stranke.

Sestanek vodstev LDS in MLD, ki smo ga imeli v torek, 24. februarja 2009, je dodatno pokazal na razhajanja v pogledih na delovanje stranke in njenih sestavnih delov. Politika je prostovoljna in požrtvovalna dejavnost. Zato smo vedno cenili čisto vsakega člana in simpatizerja, ki je vlagal svojo energijo in čas za skupne politične cilje. Nikakor se ne moremo strinjati s tezo vodstva LDS, da je »vseeno, če ljudje odhajajo, saj prihajajo novi«. Za nas je namreč vsak posameznik, ki je aktivno sodeloval v delu stranke, pomemben in vreden spoštovanja. Če stranko zapuščajo takšni posamezniki kot je večletni poslanec in nekdanji podpredsednik LDS, Rudi Moge, domžalski župan Toni Dragar in še mnogo drugih manj vidnih, a kljub temu zelo aktivnih članov, se moramo resno vprašati, kaj je narobe s politiko vodenja v LDS. Trdimo, da je logika delovanja v stranki povsem drugačna kot v gospodarstvu - ljudje tukaj v večini delujejo prostovoljno. Ignorantski odnos sposobne ljudi odriva stran, še manj pa jih motivira aktivizem, ki je namenjen zgolj strankini eliti, ki je do ostalih članov prijazna le dokler jih potrebuje. Če nasprotujemo klientelizmu in elitizmu v širši družbeni sferi, ga še toliko bolj zavračamo znotraj stranke.

Nizek nivo odnosov v stranki je viden tudi v načinu odpuščanja vodij lokalnih pisarn in v odnosu do lokalnih odborov, ki so v veliki meri zaslužni za podporo stranke med volivci. Notranja demokracija v stranki ostaja le še na deklarativnem nivoju, saj so tisti, ki si upajo povedati kaj mislijo, v javnosti diskreditirani na različne načine. Človeka, ki ja v stranki delal skoraj 9 let, kariero začel kot aktivist, se z delom dokazal in prepričal člane MLD, da je bil na kongresu dvakrat izvoljen za predsednika podmladka, volontersko pisal predloge zakonov, ki so jih vlagali poslanci LDS in postal strankin kandidat za poslanca, se samo zaradi drugačnih pogledov, poskuša v medijih prikazati kot nekoga, ki želi le funkcije. Posebno smešno je slišati takšne očitke s strani tistih, ki zdaj zasedajo najvišje funkcije v stranki, do njih pa so prišli takoj po vstopu v politiko.


V zadnjih dneh smo lahko priča nezaslišanemu vmešavanju vodstva LDS v delo MLD, ko so strankini funkcionarji posegli v najbolj občutljivo materijo podmladkovega kongresa – člansko evidenco MLD in na njeni osnovi narejen razdelilnik za delegate. Vodenje članske evidence MLD je namreč po 4. členu statuta MLD v pristojnosti generalnega sekretarja MLD in nikakor ne funkcionarjev LDS. Stranka tako skuša očitno vplivati na rezultat na kongresu MLD, kar dodatno potrjuje naše navedbe o notranje strankarski demokraciji v LDS.
Ob vseh zgoraj naštetih dejstvih, je za vse tiste, ki želimo v politiki delovati s pokončno držo, po lastnih načelih in vrednostnih prepričanjih, nemogoče nadaljevati politično pot znotraj LDS. Večina med nami je strankarsko kariero pričela z aktivizmom na terenu, nato z vodenjem projektov, političnih in programskih kampanj, nekateri pa so bili tudi kandidati za poslance. Na zadnjih volitvah je bil rezultat teh boljši od rezultata strankinega ministra in vodilnih funkcionarjev LDS.

Prišli smo do trenutka, ko moramo, če hočemo ostati zvesti svojim načelom, izstopiti iz LDS. V stranko smo vložili veliko energije in truda, zato ta odločitev ni bila lahka. Žal pa so strankina ideologija in notranji odnosi  danes popolnoma drugačni, kot so bili v času, ko smo vstopali v LDS. Dolgo smo poskušali uravnoteževati politiko stranke, zdaj pa smo dokončno prišli do spoznanja, da v tej stranki ne moremo slediti našim političnim in moralnim ciljem. Stranko tako zapuščamo oz. se kongresa ne bodo udeležili predsednik MLD, generalni sekretar MLD, mednarodni sekretar MLD, sekretar za okoljsko politiko MLD, vodstva in delegati lokalnih odborov Ljubljana, Maribor, Velenje, Kočevje, Kamnik. V takšnem stanju pa se zdi nesmiselno delovanje in ponovno aktiviranje tudi mladim v Brežicah, Sevnici, Krškem, Dobrni, Šmarju pri Jelšah, Rogaški slatini, Trebnjem, Radečah itn., kjer so še do nedavnega vztrajali mnoge mlade liberalne demokratke in demokrati.

Mladi, ki smo vsa leta vztrajali na socialnem liberalizmu, bomo še naprej aktivno delovali v družbi in se borili za cilje skladne z našimi vrednotami.  Našim političnim prizadevanjem pa žal ne moremo več slediti v LDS.

Lep pozdrav,
MLD