Revija Reporter
Slovenija

Udarec za celjsko policijo: minister zahteval izredni nadzor nad delom policije v zadevi »policist – ljubček«

Nenad Glücks
13 15.198

20. avg. 2023 14:14 Osveženo: 13:14 / 29. 1. 2024

Deli na:

Fotografija je simbolična.

M24/Marko Vavpotič

Očitno glede policijske razlage primera niso prepričani na ministrstvu za notranje zadeve. Minister Boštjan Poklukar je namreč odredil izredni nadzor nad delom policistov policijske postaje Celje pri odreditvi ukrepa prepovedi približevanja iz septembra 2022 in domnevnem odklonskem ravnanju.

Pri Reporterju smo pred nekaj tedni objavili zgodbo s Policijske postaje Celje, kjer obstaja sum, da je prišlo pri enem od policistov do zlorabe položaja. Tamkajšnjega policista U. M. je na generalno policijsko upravo prijavil M. Š., kateremu je eden od policistov z omenjene postaje (torej kolega tega policista) septembra lani izdal odredbo o prepovedi približevanja ženi in mladoletni hčerki. Žena v prijavi možu ni očitala fizičnega nasilja, pač pa med drugim besede, da je slaba mati in da ima druge moške.

Možak je moral nemudoma zapustiti hišo, v kateri so živeli, bil mu je onemogočen stik z osemletno hčerko. Glede hčerke se mu ne očita ničesar, slednja si stikov z očetom zelo želi, ima ga rada. Po odstranitvi iz hiše je ženi poslal nekaj telefonskih sporočil – nobenih groženj ali česa podobnega. Prosil jo je, naj mu pojasni, zakaj je to storila. Namesto odgovora se je pri njem pojasnil policist U. M. in mu izdal plačilni nalog zaradi kršenja odredbe o prepovedi približevanja (to je potrdilo tudi sodišče).

Toda odstranjeni mož M. Š. je kasneje od (nekdanjih) sosedov in prijateljev izvedel, da se je že naslednji dan po njegovi izselitvi v njegovo hišo naselil prav tisti policist – U. M., ki mu je naložil kazen zaradi poslanih telefonskih sporočil. Policist je bil v intimni zvezi z njegovo ženo, česar mož ni vedel. Zaradi konflikta interesov je policista prijavil za sum zlorabe položaja.

A na policiji so v notranjevarstvenem postopku ugotovili, da policist ni ravnal nič narobe. Na podlagi zbranih obvestil, pregledanih podatkov pravijo, da niso pridobili razlogov za sum, da je bil policist v času izvajanja uradnih nalog v razmerju z ženo izseljenega moža. Intimno naj bi se »spoznala« šele po njegovem profesionalno opravljenem delu, ko je policist sprejel vabilo žene na kavo. »Policisti so policijske postopke opravili zakonito in strokovno. Pri preverjanju ravnanj policistov nismo ugotovili razlogov, zaradi katerih bi morali zoper policiste ukrepati v disciplinskem, delovnopravnem ali drugem postopku.«

Očitno pa glede te razlage niso prepričani na ministrstvu za notranje zadeve. Minister Boštjan Poklukar je namreč odredil izredni nadzor nad delom policistov policijske postaje Celje pri odreditvi ukrepa prepovedi približevanja iz septembra 2022 in domnevnem odklonskem ravnanju. Izredni nadzor, ki ga opravlja MNZ (direktorat za policijo in druge varnostne naloge), še ni končan.