Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izdajalski načrt Gregorja Golobiča: Brca za Pahorja, premier bo Potočnik

Deli na:

Oranžni prvak Gregor Golobič išče izgovore za izstop svoje stranke iz vlade, ker se njena javna podoba nikakor ne izboljša. V ozadju te napovedi se skriva načrt zamenjave premierja Boruta Pahorja. Tega naj bi jeseni nasledil tehnični mandatar Janez Potočnik, ki naj bi ga v Slovenijo zvabil nekdanji predsednik Milan Kučan.

Oranžni prvak Gregor Golobič išče izgovore za izstop svoje stranke iz vlade, ker se njena javna podoba nikakor ne izboljša. V ozadju te napovedi se skriva načrt zamenjave premierja Boruta Pahorja. Tega naj bi jeseni nasledil tehnični mandatar Janez Potočnik, ki naj bi ga v Slovenijo zvabil nekdanji predsednik Milan Kučan.

Toda mnogi dvomijo, da se je preračunljivi evropski komisar kar tako pripravljen odreči ugledni in dobro plačani službi v Bruslju.

O možnosti izstopa iz vlade so v Zares začeli govoriti kmalu po hudem porazu na lokalnih volitvah in ko se je njihova stranka opekla še v »oranžnem cunamiju« v energetiki (TEŠ in HSE) in pri Pošti Slovenije. Takrat se je njihova ministrica za gospodarstvo Darja Radić zapletla v spor z novo Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki jo vodi Dagmar Komar, sicer članica SD. Ministrica, ki je tudi podpredsednica stranke, je že takrat napovedala možnost njenega odhoda iz vlade.

Januarja letos je prvak Zares Gregor Golobič predlagal ustavne spremembe in možnost predčasnih volitev, ob tem pa dopustil tudi možnost izstopa Zares iz vlade. Dva tedna pozneje je tako možnost navedel tajnik Zares Bogdan Biščak. Po vsakem žuganju stranke Zares je bil sestanek koalicijskih strank, na katerih so spore med strankama navidezno zgladili.

Toda spopadi med stranko in koalicijo zaradi vpliva na energetiko se nadaljujejo. Ko je ministrica Radićeva pred dvema tednoma znova zagrozila z odstopom, so jo podprli še v poslanski skupini z napovedjo, da bo ministrici sledila vsa stranka. Prejšnji teden je izstop stranke Zares iz vlade napovedal tudi podpredsednik stranke in vodja poslanske skupine Franco Juri, ob tem pa naredil še korak naprej. Če vlada ne bo uredila razmer in določila prioritet, je po njegovem edini izhod zamenjava premierja in postavitev strokovne vlade. Jurija je še isti dan »demantiral« Golobič, ki je vse te napovedi označil za poslančeva »osebna razmišljanja«. Toda dobri poznavalci razmer v Zares zatrjujejo, da je Golobič spustil v prve vrste Jurija, sam pa se umaknil, kot da nima nič s tem.

Prvi korak: sestop Zares iz vlade

Zadnja izjava Franca Jurija nakazuje, da ima stranka Zares natančno pripravljen scenarij za izstop iz vlade in njene zamenjave. Po nekaterih virih naj bi stranka izstopila iz vlade že v naslednjih treh tednih, vsekakor pa do poletja. Manjka samo izgovor, da to storijo. Najbolj priročen izgovor bi lahko bila gradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, kjer čakajo na rezultate revizije študije o količini premoga v velenjskem premogovniku. Dokler to ne bo znano, odločitev o investiciji TEŠ 6 stoji, čeprav je bila uradno že sprejeta. Vprašanje pa je, ali bodo ugotovitve revizije pritrdile stranki Zares.

Premier Borut Pahor je za prejšnji teden že napovedano udeležbo pri odprtju novega prezračevalnega jaška v velenjskem premogovniku, ki je neposredno povezano s TEŠ 6, iz neznanih razlogov odpovedal. Poznavalci razmer pravijo, da se je bal novih zaostritev odnosov z Zares. Toda vladajočo koalicijo čakajo še veliko hujše preizkušnje kot v energetiki. Desetega aprila bo referendum o zakonu o malem delu, mesec za tem referendum o pokojninski reformi, če držijo informacije, da ga bo ustavno sodišče dovolilo. Poleg tega ena od vladnih strank, Desus, nasprotuje pokojninski reformi in bo svoje volivce pozivala, naj glasujejo proti njej. Če bo vlada izgubila oba referenduma, bo klinično mrtva.

Oranžne »podgane« bodo prve, ki bodo zapustile potapljajočo se ladjo, seveda bodo pred tem poskrbele tudi za rešilni čoln. Po naših informacijah naj bi vlado zapustili vsi ministri in državni sekretarji Zares, v njej bodo ostali generalnimi direktorji direktoratov, med njimi tudi Janez Kopač, pristojen za energetiko. Tako bi Golobič še naprej obvladoval resorje, ki bi jih formalno stranka zapustila. Če bi oranžni ministri zapustili vlado, bi se Gregor Golobič in Majda Širca vrnila v državni zbor, od koder bi se poslovila v zadnjem času za stranko nadležna Cveta Zalokar Oražem in veliko bolj zvest Vito Rožej.

Zanimivo je, da nekdanji asovci veljajo za najbolj Golobičeve ljudi v poslanski skupini. Denimo Franci Kek bi verjetno za Golobiča dal življenje in ostaja v parlamentu. Tudi Tadej Slapnik ne bi postal »potepuh«, saj mu je poslanski sedež prepustil evropski poslanec Ivo Vajgl. Najbolj rezervirani do Golobiča naj bi bili Lojze Posedel, Vili Trofenik in Lojze Potočnik (brat evropskega komisarja), ki bi prav tako ostali v parlamentu.

VEČ V TISKANI IZDAJI