Revija Reporter
Slovenija

Iz oči v oči z Milkom Novičem v zaporu na Dobu

Nenad Glücks

26. avg. 2018 20:00

Deli na:

Milko Novič v zaporu na Dobu.

Bobo

Dr. Milko Novič je videti v redu, kolikor je lahko tako s človekom, ki ždi v zaporu že skoraj tri leta in pol, obsojen pa je bil za umor, za katerega ni nobenih dokazov, da bi ga zagrešil prav on.

Od umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika so že več kot tri leta in pol, Milko Novič pa je bil po zaslugi okrožne sodnice Špele Koleta in višjih sodnikov ves ta čas, razen nekaj mesecev, v priporu v Ljubljani. Februarja letos so ga premestili v največji slovenski zapor na Dobu pri Mirni, kjer prestaja kazen več kot 500 obsojencev.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Novič ekskluzivni za Reporter spregovori o svojem življenju v zaporu in vsakdanjiku za rešetkami; prizna, da je po premestitvi na Dob prestajal hudo krizo; pove, da mu najbolj ustreza biti v sobi sam; poudari, da je družina zanj rešilna bilka in pove, da je tudi sorodnike njegova usoda zelo dotolkla; spregovori o svojem delu v knjižnici; opozori, da lahko v zaporu zelo hitro in zaradi banalnih stvari pride do nasilja; glede politike pove, da med zaporniki prevladuje miselnost "vsi so enaki"; izrazi upanje, da bodo vrhovni sodniki ugotovili, da je šlo v njegovem primeru dejansko za kršitve zakonitosti.