Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Iz ljubljanske trgovine z orožjem so ukradli dva bombometa

Deli na:
Iz ljubljanske trgovine z orožjem so ukradli dva bombometa

Foto: madritsch.eu - Bombomet ML40 mk1 avstrijskega proizvajalca Madritsch, kakršnega so ukradli v Ljubljani.

Policijska uprava Ljubljana obravnava vlom v poslovni prostor v Ljubljani, od koder so ukradli več različnih kosov orožja, večinoma gre za kratkocevno orožje, med ukradenim orožjem pa sta tudi dva bombometa, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Od srede potekajo intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in ukradenega orožja.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana Damjan Petrič, se je vlom zgodil v noči na sredo. Neznani storilci so iz poslovnih prostorov podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja, odnesli več deset pištol ter dva bombometa.

Po Petričevih besedah intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in ukradenega orožja še potekajo. Policisti pa preiskujejo kaznivi dejanji velike tatvine ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Za oboje je zagrožena kazen do pet let zapora.

Podrobnosti policija zaradi interesa preiskave še ne more razkriti. Po Petričevih besedah so z ogledom in pregledom bližnje in širše okolice zaključili včeraj opoldan. Kot je še razkril, pa so takoj po prejemu prvih obvestil in zbranih dokazov obvestili tudi partnerske službe doma in v tujini, tuje varnostne organe ter pristojne inšpekcijske službe.

Petrič je še povedal, da gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje, in orožje, za katerega je potrebno dovoljenje. Za bombomet so promet in posest posameznikom prepovedani, ker gre za vojaško orožje, je dodal. Trgovine, ki so registrirane za prodajo orožja, lahko sicer takšno orožje pod določenimi pogoji prodajajo, vendar ne posameznikom. Smejo pa ga prodajati vojski, policiji in ostalim varnostnim subjektom.Televizija Slovenija je ob tem izpostavila tudi poslovanje okradenega trgovca z državo, natančneje z ministrstvi za zunanje, notranje zadeve in obrambo. Preteklega decembra je ministrstvo za notranje zadeve od tega trgovca kupilo za okoli 8000 evrov taktičnih svetilk za policijo, so pojasnili za televizijo.

Objekt, od koder je bilo orožje ukradeno, je po Petričevih besedah tehnično varovan. Nadzor in pristojnost nad opravljanjem tehničnega varovanja, hrambe, pa opravlja inšpekcija v okviru ministrstva za notranje zadeve. "Po naših podatkih tukaj posebnosti ni bilo oziroma policija o njih ni bila obveščena," je še dejal. Podrobneje o tem, na kakšen način so storilci vlomili in izvedli krajo orožja, pa zaradi interesa preiskave in zavarovanja sledov ni želel govoriti.

O dogodku je prvi poročal portal 24ur.com. Po njihovih neuradnih podatkih je nastalo za več kot 30.000 evrov škode. Orožje naj bi bilo ukradeno iz skladišča sredi noči, najverjetneje zaradi neprimernega varovanja, saj se alarm očitno ni vklopil.

Strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik je za Televizijo Slovenija opozoril, da lahko vsak kos ilegalnega orožja, ki pristane v rokah osebe, usposobljene in motivirane za storitev kaznivega dejanja, predstavlja potencialno grožnjo, tveganje pa je pogojeno s tem, katera skupina je tako orožje dobila in za kakšen namen. V najslabšem scenariju bi lahko bilo namenjeno za teroristične akcije, lahko je odtujeno za druga kriminalna dejanja, najmanj nevarna različica pa je, da so dejanje storili nepremišljeni ljudje, da bi na ta način do orožja prišli zbiratelji, je še ocenil Rupnik.

Loading...