Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Iz hotela v Lipici ukradli tri slike Avgusta Černigoja, vredne vsaj 15.000 evrov

Deli na:
Iz hotela v Lipici ukradli tri slike Avgusta Černigoja, vredne vsaj 15.000 evrov

Foto: Arhiv Reporterja

Iz lipiškega hotela Klub je neznanec ukradel tri slike utemeljitelja konstruktivizma na Slovenskem Avgusta Černigoja. Kdaj točno se je kraja zgodila, za zdaj ni znano. Slike so bile zadnjič videne 26. septembra lani, pogrešajo pa jih od 28. novembra. Kot so za STA potrdili na policijski upravi Koper, preiskava poteka.

Tri ukradene slike sodijo med umetnine posebnega kulturnega pomena, neznani storilec pa je s krajo državo oškodoval za najmanj 15.000 evrov, so še pojasnili na policijski upravi Koper.

Gre za umetniška dela srednjega formata, nastala med letoma 1957 in 1973. Naslikana so v tehniki akvarela na papir in olja na karton. Vsa tri so brez naslova.

Na akvarelu z merami 79,8 x 60 centimetrov je umetnik upodobil stilizirano sedečo lutko v sredini in desno spodaj kitaro. Slika je desno spodaj tudi signirana in datirana A. Černigoj 70.

Preostali dve sliki z merami 73 x 50,3 centimetra in 71 x 48,5 centimetra sta naslikani v tehniki olja. V obeh primerih gre za kompozicijo živobarvnih pravokotnih ploskev, delno obrobljenih s temnimi linijami. Večja je desno spodaj signirana A. Černigoj 73, manjša pa levo zgoraj signirana in datirana AC 57.

Slike so bile razstavljene v Pub baru, gostinskem lokalu znotraj hotela Klub, ki je v celoti zaprt od novembra lani, so za STA potrdili iz lipiške kobilarne. Redno delo gostinskega in drugega osebja v omenjenem hotelu ne poteka od lanske jeseni, pa tudi sicer je bil hotel v lanskem letu odprt le ob nekaterih prireditvah.

"To je razlog, da bile slike nazadnje videne 26. septembra 2012 in da je bilo njihovo izginotje ugotovljeno 28. novembra, ob nastopu novega poslovodstva, ki je odredilo pregled vseh enot," so še pojasnili iz kobilarne.

Po ugotovitvi, da manjkajo tri slike, so bili pregledani tudi ostali prostori na območju kobilarne, da bi preverili, ali se slike morda nahajajo na drugi lokaciji. V začetku decembra se je začela inventura, ki se je končala sredi decembra. Zaposleni so bili v tem času pozvani, naj podajo morebitne informacije o izginotju slik. Ker slike niso bile najdene, je bila po zaključnih ugotovitvah inventure podana prijava na policijo.



Kot so še pojasnili iz kobilarne, je Hotel Klub je star objekt, ki ni več v funkciji. Sodi v notranje območje kobilarne, ki je v celoti varovano s fizičnim varovanjem varnostne službe. Dostop v omenjeno območje je omejen oziroma je mogoč le mimo varnostnika oziroma prek glavnega vstopnega mesta v kobilarno. Po ugotovitvi, da so bile odtujene tri slike, so v Lipici sprejeli poostrene varnostne ukrepe za območje hotela Klub, so še navedli iz kobilarne.

V sklopu lipiške kobilarne je v Galeriji Avgusta Černigoja sicer postavljena stalna razstava, na kateri je zbranih 400 del iz slikarjevega opusa.

Velika večina Černigojevih del, ki se nahajajo na območju kobilarne, je po navedbah kobilarne ves čas razstavljenih v Galeriji Avgusta Černigoja, kjer je zagotovljeno ustrezno varovanje. Razstavni prostor in depo sta varovana z alarmnim sistemom, trenutno pa je le ena slika razstavljena izven galerije v hotelu Maestoso, so še dodali.

Na sežansko policijsko postajo je pisna prijava o kraji umetnin sicer prispela 24. decembra lani, je za STA pojasnil odgovorni za stike z javnostmi policijske uprave Koper Dimitrij Marušič. Zaradi dejstva, da so umetnine pogrešane že dalj časa, bo po njegovih besedah storilca sicer verjetno težje določiti.

Avgust Černigoj je utemeljitelj konstruktivizma na Slovenskem in eden najvidnejših predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti. Za svoje delo je leta 1976 prejel Prešernovo nagrado.

Njegov umetniški opus obsega okrog 1400 del, pretežno grafik, od lesoreza in linoreza, pa do bakroreza, suhe igle in akvatinte. Vsebinsko se je Černigoj loteval tako figuralnih motivov in predmetnega sveta, kot čiste abstrakcije. Različne elemente in simbole je vrezoval v večinoma majhne formate ter ostajal zvest konstruktivizmu in njegovim načelom, za katera se je odločil po svojem šolanju na Bauhausu.

Umetnik je zadnjih pet let svojega življenja preživel v Lipici, v eni od sob hotela Maestoso. V zahvalo je svoja dela zapustil Kobilarni Lipica. Leta 1987, dve leti po njegovi smrti, je skupina umetnikov Novi kolektivizem v Lipici oblikovala stalno razstavo Galerije Avgusta Černigoja in pri tem sledila Černigojevim željam glede izgleda galerije. Postavitev stalne zbirke je kot del kulturnega spomenika državnega pomena od leta 1996 zaščitena tudi kot kulturna dediščina.