Revija Reporter
Slovenija

Iz državnih blagovnih rezerv sprostili za 200.000 evrov zaščitne opreme

STA

27. feb. 2020 16:45 Osveženo: 16:57 / 27. 2. 2020

Deli na:

Slika je simbolična

Profimedia

Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na današnji seji obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sprostila je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Premier, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec je po seji pojasnil, da je sprostitev blagovnih rezerv namenjena tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, in ne za prebivalstvo.

Bolnišnice in zdravstveni domovi popisujejo zalogo varovalne opreme za zaščito osebja. Dodatno zaščitno opremo iz blagovnih rezerv bo ministrstvo za zdravje razdelilo zdravstvenim zavodom glede na trenutno stanje in potrebe ter ob prvem primeru okužbe z novim koronavirusom. Zavodom bodo poskušali zagotoviti dovolj zaščitne opreme za zdravstveno osebje in bolnike, so zapisali v sporočilu po seji vlade.