Revija Reporter
Slovenija

Ivan Klemenčič: Korupcija v Ljubljani ali uničenje Plečnikove zapuščine

Ivan Klemenčič

29. dec. 2017 12:20

Deli na:

Damjan Prelovšek je opozoril, da novi lastnik Plečnikov stadion le zlorablja za svoje pridobitniške namene.

Bobo

Po desetih letih načrtnega uničevanja stadiona Jožeta Plečnika še vedno ne vemo za njegovo končno usodo. A da se ga tako nepietetno, namerno uničuje, surovo degradira, kaže na prave namene odgovornih za to ljubljansko sramoto.

Očitno preslišan je bil glas razuma, vse od avtoritete naše najvišje znanstvene in kulturne ustanove, Slovenske akademije znanosti in umetnosti, njenega nedvoumnega poziva leta 2016, da je treba »delo našega najvidnejšega arhitekta prenoviti v prvotni podobi«. In če ne bi bilo dejavne civilne iniciative, predvsem iz Fondovih blokov, bi novi lastnik Joc Pečečnik kompleks stadiona že izničil z megalomansko gradnjo in od Plečnikove arhitekture ne bi ostalo nič.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako se je za zasebne interese Pečečnika zavzela politika; zakaj poslovnež zemljišča ni dobil z namenom revitalizacije Plečnikove dediščine, temveč za gradnjo z okoljem nekompatibilnih objektov; kako je Ljubljana po zaslugi župana Jankovića tudi najlepše mesto grafitov; kako župan uresničuje prestolnico brez duše in srca; zakaj sta s podžupanom Koželjem tiho, ko gre za Plečnikov stadion; kdo vse sabotira kulturno dediščino.