Revija Reporter
Slovenija

Islamsko skupnost v Sloveniji tepe epidemija: denarja je precej manj, kot so pričakovali

STA
4 1.732

5. mar. 2021 10:14 Osveženo: 10:15 / 05. 3. 2021

Deli na:

V Islamski skupnosti v Sloveniji so zaskrbljeni zaradi upada prihodkov, ki so se lani zmanjšali za 25 odstotkov. Kot so navedli, gre predvsem za posledice ukrepov v času epidemije covida-19. Člani mešihata so ob nadaljevanju epidemije izrazili zaskrbljenost, kako dolgo bo možno ohranjati finančno kondicijo ob prepovedi organiziranja aktivnosti.

Spomnili so, da je bilo v preteklem letu pet mesecev popolnoma prepovedano zbiranje, kasneje pa je bilo mogoče verske aktivnosti organizirati ob omejenem številu prisotnih vernikov. Vse to je vplivalo na prihodke Islamske skupnosti v letu 2020, so po četrtkovem zasedanju mešihata zapisali na spletni strani.

Poudarili so, da uslužbenci Islamske skupnosti zaradi zakonodaje, ki ureja status verskih uslužbencev, niso bili upravičeni do nikakršne državne pomoči, ki so jo določili protikoronski zakoni.

V aprilu se začenja mesec ramazan. Želijo si, da bi se razmere do takrat umirile in da bi bilo mogoče vsaj delno izvesti verske aktivnosti tako v muslimanskem kulturnem centru kot tudi v ostalih objektih.

Sicer pa so vernike pozvali tudi k spoštovanju veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Priporočili so jim tudi, naj se cepijo takoj, ko bo to možno. "Vsi skupaj bomo najhitreje premagali virus in se vrnili k normalnemu življenju, ki smo ga živeli pred epidemijo," so zapisali.