901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Islamska skupnost v RS ima za džamijo zagotovljenih okoli 60 odstotkov sredstev

Deli na:
Islamska skupnost v RS ima za džamijo zagotovljenih okoli 60 odstotkov sredstev

Foto: Arhiv Reporterja

Islamska skupnost v RS bo razpis za gradnjo islamskega kulturnega centra predvidoma objavila junija, je za STA pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Po njegovih predvidevanjih bo gradnja dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, trenutno pa imajo zanjo zagotovljenih okoli 60 odstotkov sredstev.

Islamska skupnost v RS bo razpis za projekt džamije objavila v dveh delih. S prvim razpisom bodo poiskali izvajalca del za prestavitev kolektorja oziroma kanala za meteorne vode in električnih vodov, delno izgradnjo stene za varovanje gradbene jame ter sam izkop jame. Prvi del razpisa bo predvidoma objavljen konec marca ali v začetku aprila, drugi del razpisa, s katerim bodo poiskali glavnega izvajalca, pa bo objavljen predvidoma junija.

Porić je pojasnil, da bodo v zadnjem tednu marca začeli s prestavitvijo električnih in telekomunikacijskih vodov, ki se trenutno nahajajo na zemljišču, kjer bo stal islamski kulturni center. "Prestavitev kolektorja nameravamo začeti v začetku meseca maja 2014. To bo začetek izgradnje centra," je zapisal. Dodal je še, da trenutno še nimajo dokončnega izračuna stroškov.



Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega so arhitekturno rešitev izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa naj bi traja tri leta.

Po položenem temeljnem kamnu so v Islamski skupnosti začeli z izbiro podjetja za nadzor in inženiring projekta, pri čemer so skupaj s strokovnjaki iz Katarja izbrali podjetje Ela iC projektiranje in svetovanje, je zapisano na spletni strani skupnosti. Poleg tega so opravili dodatne raziskave zemljišča in porušili obstoječe objekte.