favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Deli na:
Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Janez Zorec - Foto: Biserka Karneža

V Čuruki, nekdanji vasi s polji in drevesi, ki je zdaj že zlita v predmestje Buenos Airesa, je dr. Janez Zorec preživljal dneve svojega otroštva. Iz visoke trave ob hiši in v družbi očeta je opazoval takrat še vso srebrno in izredno čisto nebo.

Nepozaben občutek sledenja sence, nastale zaradi zvezne svetlobe, ga je vodil na raziskovalno pot, a se je zaradi hudih življenjskih preizkušenj, v katerih so se med vojno in po njej znašli njegovi starši, posvetil tudi prizadevanjem za samostojno in svobodno Slovenijo.

Smo v mesecu novembru, sredi jeseni in na severni polobli, kjer je ozvezdje drugačno kot na južni. Kaj bi svetovali nekomu, ki želi ljubiteljsko opazovati nebo?

Ko človek gleda nebo, je najpomembnejše, da pusti, da ga objame lepota. Odkril bo, kaj je lepo, kar ga bo zanimalo, ni treba, da bi mu dajal ne vem kakšne napotke. Vsak lahko odkriva in ob tem se mu bo razodela veličina tega, kar opazuje. S svojimi očmi, s svojim srcem naj gleda to stvarstvo in odkriva lepoto, ki se sama zna bogato razodevati.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Zorec spregovori o razlogih, zakaj je postal astrofizik; se razgovori o vasici pri Buenos Airesu, v kateri je odraščal; pove, kako raziskovalno delo prepleta z verovanjem v Boga; predstavi svoj pogled na Slovenijo; poudari, da ga je zgodovina izpljunila v svet, in se spominja bega svoje družine pred komunisti; spregovori o očetu, ki je zaveznikom razkril, kako jih Tito zavaja.