Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Deli na:
Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Foto: Biserka Karneža - Janez Zorec

V Čuruki, nekdanji vasi s polji in drevesi, ki je zdaj že zlita v predmestje Buenos Airesa, je dr. Janez Zorec preživljal dneve svojega otroštva. Iz visoke trave ob hiši in v družbi očeta je opazoval takrat še vso srebrno in izredno čisto nebo.

Nepozaben občutek sledenja sence, nastale zaradi zvezne svetlobe, ga je vodil na raziskovalno pot, a se je zaradi hudih življenjskih preizkušenj, v katerih so se med vojno in po njej znašli njegovi starši, posvetil tudi prizadevanjem za samostojno in svobodno Slovenijo.

Smo v mesecu novembru, sredi jeseni in na severni polobli, kjer je ozvezdje drugačno kot na južni. Kaj bi svetovali nekomu, ki želi ljubiteljsko opazovati nebo?

Ko človek gleda nebo, je najpomembnejše, da pusti, da ga objame lepota. Odkril bo, kaj je lepo, kar ga bo zanimalo, ni treba, da bi mu dajal ne vem kakšne napotke. Vsak lahko odkriva in ob tem se mu bo razodela veličina tega, kar opazuje. S svojimi očmi, s svojim srcem naj gleda to stvarstvo in odkriva lepoto, ki se sama zna bogato razodevati.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Zorec spregovori o razlogih, zakaj je postal astrofizik; se razgovori o vasici pri Buenos Airesu, v kateri je odraščal; pove, kako raziskovalno delo prepleta z verovanjem v Boga; predstavi svoj pogled na Slovenijo; poudari, da ga je zgodovina izpljunila v svet, in se spominja bega svoje družine pred komunisti; spregovori o očetu, ki je zaveznikom razkril, kako jih Tito zavaja.