Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Deli na:
Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Foto: Biserka Karneža - Janez Zorec

V Čuruki, nekdanji vasi s polji in drevesi, ki je zdaj že zlita v predmestje Buenos Airesa, je dr. Janez Zorec preživljal dneve svojega otroštva. Iz visoke trave ob hiši in v družbi očeta je opazoval takrat še vso srebrno in izredno čisto nebo.

Nepozaben občutek sledenja sence, nastale zaradi zvezne svetlobe, ga je vodil na raziskovalno pot, a se je zaradi hudih življenjskih preizkušenj, v katerih so se med vojno in po njej znašli njegovi starši, posvetil tudi prizadevanjem za samostojno in svobodno Slovenijo.

Smo v mesecu novembru, sredi jeseni in na severni polobli, kjer je ozvezdje drugačno kot na južni. Kaj bi svetovali nekomu, ki želi ljubiteljsko opazovati nebo?

Ko človek gleda nebo, je najpomembnejše, da pusti, da ga objame lepota. Odkril bo, kaj je lepo, kar ga bo zanimalo, ni treba, da bi mu dajal ne vem kakšne napotke. Vsak lahko odkriva in ob tem se mu bo razodela veličina tega, kar opazuje. S svojimi očmi, s svojim srcem naj gleda to stvarstvo in odkriva lepoto, ki se sama zna bogato razodevati.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Zorec spregovori o razlogih, zakaj je postal astrofizik; se razgovori o vasici pri Buenos Airesu, v kateri je odraščal; pove, kako raziskovalno delo prepleta z verovanjem v Boga; predstavi svoj pogled na Slovenijo; poudari, da ga je zgodovina izpljunila v svet, in se spominja bega svoje družine pred komunisti; spregovori o očetu, ki je zaveznikom razkril, kako jih Tito zavaja.