vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Slovenija

Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Deli na:
Intervju z Janezom Zorcem, slovenskim astrofizikom

Foto: Biserka Karneža - Janez Zorec

V Čuruki, nekdanji vasi s polji in drevesi, ki je zdaj že zlita v predmestje Buenos Airesa, je dr. Janez Zorec preživljal dneve svojega otroštva. Iz visoke trave ob hiši in v družbi očeta je opazoval takrat še vso srebrno in izredno čisto nebo.

Nepozaben občutek sledenja sence, nastale zaradi zvezne svetlobe, ga je vodil na raziskovalno pot, a se je zaradi hudih življenjskih preizkušenj, v katerih so se med vojno in po njej znašli njegovi starši, posvetil tudi prizadevanjem za samostojno in svobodno Slovenijo.

Smo v mesecu novembru, sredi jeseni in na severni polobli, kjer je ozvezdje drugačno kot na južni. Kaj bi svetovali nekomu, ki želi ljubiteljsko opazovati nebo?

Ko človek gleda nebo, je najpomembnejše, da pusti, da ga objame lepota. Odkril bo, kaj je lepo, kar ga bo zanimalo, ni treba, da bi mu dajal ne vem kakšne napotke. Vsak lahko odkriva in ob tem se mu bo razodela veličina tega, kar opazuje. S svojimi očmi, s svojim srcem naj gleda to stvarstvo in odkriva lepoto, ki se sama zna bogato razodevati.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Zorec spregovori o razlogih, zakaj je postal astrofizik; se razgovori o vasici pri Buenos Airesu, v kateri je odraščal; pove, kako raziskovalno delo prepleta z verovanjem v Boga; predstavi svoj pogled na Slovenijo; poudari, da ga je zgodovina izpljunila v svet, in se spominja bega svoje družine pred komunisti; spregovori o očetu, ki je zaveznikom razkril, kako jih Tito zavaja.

Loading...