ana maria mitić Dobra karma

Solze nesrečnih ljubezni Ane Marie Mitić je njen...

koronavirus-slovenija Svet24.si

Vlada bo odločila o ukrepih za naslednji teden. ...

anton stres pl2 Reporter.si

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira ...

covid-19, koronavirus, reševalno vozilo, urgenca Svet24.si

Mateja Logar: »Število postelj v enotah za ...

Screenshot 2020-10-28 at 17.26.07 Necenzurirano

Skrivnostni obisk pri Janezu Janši

papež Odkrito.si

Tudi papeža kritizirali zaradi nenošenja mask

žorž Njena.si

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Slovenija

Intervju: Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje-SI, o slovenskem satelitu

Deli na:
Intervju: Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje-SI, o slovenskem satelitu

Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije (Vesolje-SI). - Foto: Primož Lavre

Slovenija se je letos pridružila državam, ki imajo v vesolju svoj satelit. Kar dva slovenska satelita, ki sta plod domačega znanja so z raketo Vega po nekajkratni preložitvi iz Francoske Gvajane izstrelili v vesolje.

Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije (Vesolje-SI), ki je razvil misijo Nemo-HD trdi, da je njihov satelit edinstven v Evropi predvsem zaradi kombinacije video in večspektralne kamere, ki bo v povezavi s klasičnimi aplikacijami za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet nudila še številne nove možnosti za opazovanje Zemlje v realnem času.


Satelit je že nekaj tednov v vesolju in trenutno stanje satelita je obetavno. Vsi vitalni podsistemi so namreč dobro prestali obremenitve med izstrelitvijo in že delujejo.

S profesorjem Tomažem Rodičem smo se pogovarjali zakaj so se odločili za izdelavo satelita in ali so od vsega začetka imeli za satelit pripravljene naloge, ki jih bo opravljal, ali so bili prvi načrti zgolj satelit in izstrelitev vesolje (samo, da je).


Rodič je za Reporter razkril mnoge zanimive reči v zvezi s slovenskim mikro satelitom Nemo-HD, tudi koliko je izdelava satelita stala in koliko je stal polet v vesolje. Pojasnjuje tudi kdo je vse to plačal.

Vse kar se da izvedeti o satelitu Nemo-HD, ki vsak dan večkrat obkroži Zemljo boste lahko prebrali v novem Reporterju. Pa tudi kako se v sloveniji rojeva nova gospodarska panoga – vesolje in raziskovanje vesolja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...