Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju: Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje-SI, o slovenskem satelitu

Deli na:
Intervju: Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje-SI, o slovenskem satelitu

Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije (Vesolje-SI). - Foto: Primož Lavre

Slovenija se je letos pridružila državam, ki imajo v vesolju svoj satelit. Kar dva slovenska satelita, ki sta plod domačega znanja so z raketo Vega po nekajkratni preložitvi iz Francoske Gvajane izstrelili v vesolje.

Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije (Vesolje-SI), ki je razvil misijo Nemo-HD trdi, da je njihov satelit edinstven v Evropi predvsem zaradi kombinacije video in večspektralne kamere, ki bo v povezavi s klasičnimi aplikacijami za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet nudila še številne nove možnosti za opazovanje Zemlje v realnem času.


Satelit je že nekaj tednov v vesolju in trenutno stanje satelita je obetavno. Vsi vitalni podsistemi so namreč dobro prestali obremenitve med izstrelitvijo in že delujejo.

S profesorjem Tomažem Rodičem smo se pogovarjali zakaj so se odločili za izdelavo satelita in ali so od vsega začetka imeli za satelit pripravljene naloge, ki jih bo opravljal, ali so bili prvi načrti zgolj satelit in izstrelitev vesolje (samo, da je).


Rodič je za Reporter razkril mnoge zanimive reči v zvezi s slovenskim mikro satelitom Nemo-HD, tudi koliko je izdelava satelita stala in koliko je stal polet v vesolje. Pojasnjuje tudi kdo je vse to plačal.

Vse kar se da izvedeti o satelitu Nemo-HD, ki vsak dan večkrat obkroži Zemljo boste lahko prebrali v novem Reporterju. Pa tudi kako se v sloveniji rojeva nova gospodarska panoga – vesolje in raziskovanje vesolja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24