900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interpelacije ne bo

Deli na:

Na prvi konstitutivni seji sveta SDS so za predsednika programskega sveta izbrali Franceta Cukjatija, volitve za ostale funkcije pa še potekajo. Seje se je udeležil tudi predsednik stranke Janez Janša, ki je ob tem povedal, da o interpelaciji zoper ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča danes v Dolenjskih Toplicah niso razpravljali.

Na prvi konstitutivni seji sveta SDS so za predsednika programskega sveta izbrali Franceta Cukjatija, volitve za ostale funkcije pa še potekajo. Seje se je udeležil tudi predsednik stranke Janez Janša, ki je ob tem povedal, da o interpelaciji zoper ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča danes v Dolenjskih Toplicah niso razpravljali.

Po besedah Janeza Janše so za predsednika programskega sveta izbrali Franceta Cukjatija, predsednika prejšnjega sklica državnega zbora, ki je bil po mnenju Janše doslej najboljši. S programskim svetom pa je SDS dobila delujoč zakonodajni organ, ki sprejema ključne odločitve, je dejal.

Poleg volitev je bila glavna tema današnje seje ocena aktualne gospodarske in politične situacije v Sloveniji. To točko so uvrstili na dnevni red, ko so dobili zadnje podatke o, tako Janša, drastičnem padcu gospodarske rasti v prvem tromesečju.

Ti podatki po Janševih besedah kažejo, da za razliko od prejšnjih let, ko je Slovenija napredovala dvakrat hitreje od povprečja Evropske unije, danes dvakrat hitreje tone, kar je po mnenju SDS znak za alarm.

Janša se je dotaknil tudi zadnjih dogodkov z zvezi z odločitvijo ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, da ne odstopi. Kot je poudaril, so o tem na seji niso pogovarjali, ker to za SDS ni glavna tema, glavna tema je za njih gospodarska kriza, je dejal.

Odločitev Gregorja Golobiča je povezana s tem, kar bi vlada morala delati, pa ne dela, pač pa se ukvarja sama s seboj in s koalicijskimi problemi, je opozoril.

Janša osebno odstopa Gregorja Golobiča ni pričakoval. Dejstvo pa je, je nadaljeval, da je bil v ozadju dosežen dogovor, pri katerem sta z namenom, da se stvar zavleče, sodelovala predsednik vlade in predsednik države.

"Po mojem mnenju predsednik države ne bi nikoli podprl nekoga, za katerega ve, da bo odstopil. Že iz taktičnih razlogov ne. To, kar se je danes zgodilo, je pač odločitev vladne koalicije in predvsem predsednika vlade, da se bo koalicija še naprej ukvarjala sama s sabo, s svojo lastno kredibilnostjo, ne pa z izzivi gospodarske krize," je pojasnil.

To ni slabo le zanje, temveč za Slovenijo, je ugotovil. Glede napovedi interpelacije zoper ministra Golobiča pa je dejal, da so o tem, da naj bi SDS pripravljala interpelacijo, brali v časopisu. O interpelaciji se niso odločali ali razpravljali v kakšnem organu stranke, je poudaril. Takšen korak zaradi preglasovanja koalicije po njegovem mnenju ne bi bil smiseln.

"Tukaj je osnovni problem dejstvo, da ima nek član vlade, ki bi moral skrbeti za zakonitost, preglednost delovanja, enakost pred zakonom in lojalnost državi - že po svoji funkciji -, skrite poštne predale v tujih državah. S takšne pozicije pa se je nemogoče boriti proti tajkunizaciji in kreditom za menedžerske prevzeme," je ocenil.

S to potezo vlada, celotna vladna koalicija in predsednik vlade ostajajo nekredibilni, je poudaril. Mnenje predsednika države Danila Türka, da bi morali najbolj glasni najprej pomesti pred lastnim pragom, pa je komentiral z besedami, da je SDS v zadnjih tednih v tej zgodbi veliko nastopala, vendar predvsem preko Golobičevih besed, ki je to stranko okrivil za vse.

"SDS te afere ni sprožila. Nihče v SDS Golobiča ni nagovoril, naj se zlaže, nihče tudi ni sodeloval pri njegovih odločitvah o odstopu oziroma o neodstopu," je še povedal Janša.