Revija Reporter
Slovenija

Interpelacija zoper Počivalška uradno vložena, opozicija mu očita nepregledno porabo javnih sredstev

STA

4. maj. 2020 18:28 Osveženo: 18:31 / 04. 5. 2020

Deli na:

Miha Kordiš, Bojana Muršič, Robert Pavšič in Masa Kociper pojasnjujejo vsebino interpelacije zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Bobo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev, so zapisali v besedilu interpelacije, ko so jo danes vložili v DZ.

Zaradi njegovega laganja in zavajanja javnosti in medijev pa se je izgubilo tudi zaupanje v Počivalškovo integriteto in delo, so navedli v štirih opozicijskih strankah.

V LMŠ, SD, Levica in SAB ministru očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne opreme. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme. Menijo tudi, da je Počivalšek kriv neetičnega, klientelističnega in koruptivnega sodelovanja pri favoriziranju podjetij in posameznikov za naročanje in nakup opreme.

Glede na "nenavadno dogajanje", povezano z zaščitno opremo, se sprašujejo, ali Počivalšek dejansko spoštuje ustavni red ter ali nemara bolj kot v blaginjo Slovenije vse svoje moči usmerja v blaginjo skrbno izbranih posameznikov oziroma podjetij.

Dvom o "ustreznosti in neomadeževanosti postopkov" so po mnenju predlagateljev interpelacije vsakič znova le še podkrepile nasprotujoče si izjave vpletenih, zlasti Počivalška in ministra za obrambo Mateja Tonina, ko so bile ne le nepreverljive, pač pa tudi nedosledne. Menijo, da je po dveh mesecih dovolj utemeljenih razlogov za sum, da so predstavniki vlade zdravstveno krizo izkoristili za dobičkonosno trgovino z zaščitno in drugo medicinsko opremo.

Izpostavili so, da je vlada pristojnosti za naročila in nakupe zaščitne opreme selila z enega organa na drugega, s tem pa mednje razpršila tudi odgovornost. A to po njihovem mnenje ne pomeni, da odgovornosti ni mogoče ugotavljati. Kot so dodali, gospodarsko ministrstvo ni imelo tako zanemarljive vloge, kot skuša prikazati Počivalšek.

Ministrstvu za gospodarstvo tudi očitajo, da je zavajalo, da lahko po veljavni zakonodaji Slovenija zaščitno opremo kupi le prek slovenskih dobaviteljev in da neposredno s proizvajalci ali dobavitelji iz tujine ne more poslovati. S takšnim pristopom je bila po njihovih navedbah zapravljena ugodna ponudba kitajskega državnega podjetja Sinofarm in ponudba kitajskega trgovca Alibaba.

Poleg tega podatki kažejo, da je Zavod za blagovne rezerve nekaterim dobaviteljem plačal avanse, tudi v višini 100 odstotkov, čeprav je minister Počivalšek ves čas zagotavljal, da avansov ni in jih ne bo, opozarjajo vlagatelji interpelacije. Pri tem pa, dodajajo, tudi ne drži, da bi plačevali avanse zgolj za pogodbe, kjer zaradi kompleksnosti ni šlo drugače, saj da je vsaj podjetje Dobnik Trade dobilo nakazan denar, še preden je dobavilo maske.

Izpostavljajo tudi, da do tega trenutka ostaja neznanka, na podlagi katerih meril so se pristojni odločali, katere ponudbe pregledajo in katere ne. Po poročanju medijev naj bi pregledali zgolj dobro polovico ponudb.

Iz javno dostopne dokumentacije in poročanja medijev je po njihovih navedbah "razvidno, da so posle z maskami in drugo opremo dobila podjetja, za katera so posredovali politiki, med njimi minister Počivalšek", podjetja, katerih predstavniki so v kazenskem postopku ali so davčni dolžniki, in podjetja, ki za svoje izdelke nimajo ustreznih certifikatov ali pa so imela pred večmilijonskimi posli v zvezi z zaščitno opremo zgolj nekaj tisočakov letnih prihodkov.

Pri tem so spomnili na telefonski pogovor Počivalška s takratnim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve, ki ga je razkrila oddaja Tarča na TV Slovenija, da "naj se s podjetjem Geneplanet sklene pogodba o dobavi medicinske opreme in naj se plačilo čim prej tudi izvede".

Navajajo še, da je imel ključno vlogo pri izbiri podjetij, ki so dobila posel za nakupu zaščitne opreme, svetovalec Mitja Terče. "Nemogoče je trditi, da o dogajanju pri sklepanju poslov ni bil obveščen tudi minister Počivalšek, saj je šlo za njegovega zaupnika, ki ga je verjetno angažiral z določenim namenom," menijo.