900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interesi v aferi Patria

Deli na:

V preteklih mesecih se je del preiskave v zadevi Patria odvijal v napačni smeri, žrtev tega pa naj bi bila generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal predsednik komisije Zvonko Černač. Po njegovem mnenju je nekomu v interesu, da se zadeva še dolgo ne razišče.

V preteklih mesecih se je del preiskave v zadevi Patria odvijal v napačni smeri, žrtev tega pa naj bi bila generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal predsednik komisije Zvonko Černač. Po njegovem mnenju je nekomu v interesu, da se zadeva še dolgo ne razišče.

Na vprašanje, ali bi lahko šlo za politično zlorabo kriminalistične policije, je Černač odvrnil, da je namen komisije, da "vsak tak poskus preprečimo".

"Glede na nekatere izjave pred meseci v medijih pa si na to vprašanje lahko sami odgovorite - tudi glede na nekatere informacije, ki so prišle v medije in potem čudežno relativno hitro potihnile," je pojasnil Černač.

Povedal je, da je pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami v aprilu opravila nenajavljen nadzor na Generalni policijski upravi. Ta preiskava je po njegovih besedah pokazala, "da gre v določenem delu za nekaj drugega, ne pa za učinkovito preiskavo". Kot je poudaril, naj bi bila "kolateralna žrtev" tega tudi generalna državna tožilka.

Na seji je bilo po njegovih besedah med drugim postavljeno vprašanje, ali policija obvešča predsednika vlade, če je v preiskavi kateri izmed članov njegovega kabineta - minister ali ministrica. "Na to vprašanje nismo dobili jasnega odgovora," je dejal.

Na seji so se tudi odločili, da bo komisija okrepila parlamentarni nadzor v okviru napovedanih in nenapovedanih pregledov, je Černač odgovoril na vprašanje, ali gre sklepati, da ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal izvaja aktivnosti, ki niso v skladu z njenimi pooblastili. "Posamezni elementi v tem, pa tudi v nekaterih drugih primerih, kažejo na to, da stvari ne potekajo tako, kot bi morale in kot bi bilo za razjasnitev okoliščin in dejanskih okvirov preiskave nujno," je dejal Černač.

Na vprašanje, ali je preiskava ovirana oz. politično nadzorovana, pa je odvrnil, da je v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek pred mesecem in pol napovedal, da bo ta preiskava v letošnjem letu zaključena. "Glede na ugotovitve, katerim smo priča do danes, lahko trdno zagotovim, da temu ne bo tako," meni.

Preiskava se je po njegovem odvijala v napačni smeri - v smeri, o kateri je bilo govora pred meseci v medijih, "ko se je na pranger postavljalo generalno državno tožilko, ne pa tistih, ki bi morali biti preiskovani v tej zadevi". Kdo bi moral biti predmet preiskave, pa je vprašanje za policijo, je še dejal.

Po njegovem mnenju glede na trenuten potek preiskave vse kaže na to, "da bomo tej zadevi priča vsaj še do naslednjih parlamentarnih volitev ali pa še malo dlje".

Manjši del seje so člani komisije namenili tudi vlomu v prostore SD 17. marca letos. Kot je pojasnil Černač, je ugotovitev komisije takšna, kot je bila pred mesecem in pol in sicer "da ni nobenih elementov, da bi šlo za vlom s političnim ozadjem, ampak vsi indici kažejo na to, da gre za klasično kriminalno dejanje z elementi vandalizma".