900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Informacijska pooblaščenka uvedla nadzor Živčec Kalanove

Deli na:

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar bo uvedla inšpekcijski nadzor, v katerem bodo ugotavljali, ali je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan zlorabila bazo elektronskih naslovov članov zbornice in jim je pošiljala promocijska sporočila. Živčec Kalanova zanika, da bi zlorabila podatkovno bazo naslovov.

Pirc Musarjeva je za STA dejala, da je Živčec Kalanovo prijavilo več zdravnikov. Tako bodo sedaj sprožili inšpekcijski nadzor, v katerem bodo ugotovili, ali gre za kršitev zlorabe baze elektronskih naslovov članov zbornice za neposredno trženje in propagiranje vnovične kandidature Živčec Kalanove za predsednico zbornice.

Informacijska pooblaščenka bo torej preverjala, ali je Živčec Kalanova imela pravno podlago za uporabo teh elektronskih naslovov. "Po prijavah sodeč je nima," je za STA dejala Pirc Musarjeva. V primeru ugotovljene kršitve bo pooblaščenka sprožila tudi prekrškovni postopek.

Če bodo ugotovili, da je Živčec Kalanova kot predsednica zbornice zlorabila podatke, potem se ji obeta globa v višini 830 evrov na vsak zlorabljen osebni podatek, pravi Pirc Musarjeva.


Živčec Kalanova je za STA dejala, da jo veseli, da je informacijska pooblaščenka tako hitro reagirala. Ob tem je pojasnila, da članom zbornice dnevno pošilja sporočila in da so zdravniki sporočila dobivali samo iz njenega uradnega elektronskega naslova zbornice. Sporočila je, kot pravi, pošiljala stikom, ki jih ima zabeležene v svojem predalu elektronske pošte. S sporočilom pa je nagovorila vse tiste člane, s katerimi ni v dnevnih stikih, je pojasnila za STA.

Tako po njenih trditvah ne gre za kakršno koli zlorabo podatkov, saj bi bilo potem "vsako pošiljanje po elektronski poti zloraba". "Ali potem ne smem več komunicirati po elektronski pošti," se sprašuje predsednica zbornice. Sicer pa ni pojasnila, na koliko naslovov zdravnikov je poslala tovrstna sporočila.

Ob tem pravi, da informacijska pooblaščenka tokrat ni prvič poslala vprašanja na zbornico, velikokrat je bila pooblaščenka z odgovori tudi zadovoljna in je ugotovila, da ne gre za kakršno koli kršitev. Predsednica zdravniške zbornice tako verjame, da bo Pirc Musarjeva do takšnega zaključka prišla tudi v tem primeru.

Sicer pa je napovedala, da bo na informacijsko pooblaščenko naslovila pobudo, naj razišče, kako so njeni osebni podatki prišli na vse spletne portale v primeru objave tožbe Zdravstvenega doma Izola.