amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Infond brez pravic

Deli na:

Infond Holding na ponedeljkovi skupščini Mercatorja ne bo smel uresničevati glasovalnih pravic. Urad za varstvo konkurence in ATVP namreč ugotavljata, da Infond Holding in skupina z njim povezanih podjetij (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska) še vedno niso objavile ponudbe za prevzem, njihov delež v Mercatorju pa je nespremenjen.

Infond Holding na ponedeljkovi skupščini Mercatorja ne bo smel uresničevati glasovalnih pravic. Urad za varstvo konkurence in ATVP namreč ugotavljata, da Infond Holding in skupina z njim povezanih podjetij (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska) še vedno niso objavile ponudbe za prevzem, njihov delež v Mercatorju pa je nespremenjen.

Tako sta urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zapisala v dodatnih pojasnilih glede trenutnega stanja postopkov, ki jih vodita zoper Infond Holding, ki je z 48,34-odstotnim lastniškim deležem največji delničar Mercatorja. Za pojasnila je zaprosil Mercator, so danes prek spletnih strani sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Varuh konkurence je postopek presoje skladnosti koncentracije družb Infond Holding in Mercator uvedel 2. junija letos, saj je bila izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena odločbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, in je podjetja, ki bi morala koncentracijo priglasiti uradu, niso priglasila.

Urad pojasnjuje, da družbe Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska ne smejo uresničevati glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja in obveznosti v zvezi s koncentracijo, ki bi jo morale priglasiti, do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Urad lahko sicer skladno z zakonom izjemoma na predlog podjetja izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji pred izdajo odločbe, če podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

Varuh konkurence poudarja, da do srede s strani Infond Holdinga in z njim povezanih družb ni prejel predloga za izvrševanje predmetne koncentracije in tako o izvrševanju koncentracije tudi ni odločal, je v dopisu Mercatorju pojasnil urad za varstvo konkurence.

ATVP je postopek zoper Infond Holding, Pivovarno Laško, Pivovarno Union in Radensko s prepovedjo uresničevanja glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja sprožila 23. oktobra lani. Prepoved uresničevanja glasovalnih pravic velja do objave prevzemne ponudbe ali odtujitve delnic Mercatorja, tako da ne bodo več dosegale prevzemnega praga, ki je skladno z zakonom določen pri 25 odstotkih.

Iz delniške knjige na dan 7. julij je razvidno, kot pojasnjuje agencija, da je delež glasovalnih pravic omenjenih družb nespremenjen, torej znaša 48,34 odstotka. Ker družbe niso objavile prevzemne ponudbe za Mercator in tako niso ravnale skladno z odločbo ATVP, prepoved uresničevanja glasovalnih pravic še učinkuje. Agenciji namreč tudi ni bila vročena sodna odločba, s katero bi vrhovno sodišče na podlagi tožbe v postopku sodnega varstva kakorkoli ugodilo omenjenih družbam oz. poseglo v odločitev agencije.

ATVP navaja, da dnevno lahko prihaja do sprememb okoliščin, ki vplivajo na prenehanje obveznosti omenjenih delničarjev Mercatorja, da dajo prevzemno ponudbo, kar pomeni, da znova pridobijo glasovalne pravice iz vseh delnic Mercatorja. Tako bo moral Mercator tovrstne okoliščine ugotavljati na sami skupščini na podlagi dejstev in dokazov, ki jih bodo ponudili Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

ATVP predlaga, da Mercator vsekakor spremlja stanje oz. spremembe v deležih glasovalnih pravic posameznih delničarjev v delniški knjigi. Glede na bližajoči se datum skupščine Mercatorja pa ni verjetno, poudarjajo v agenciji, da bi bila odločba ATVP izvršena z objavo prevzemne ponudbe za Mercator.

Skupščina Mercatorja je sklicana za ponedeljek, 20. julija. Infond Holding je kot največji delničar zaradi postopkov, ki jih zoper njega in z njim povezanih družb vodita varuh konkurence in ATVP, zaprosil za preklic skupščine in njeno preložitev na konec avgusta, a je uprava Mercatorja na podlagi posvetovanja ugotovila, da za preklic ni utemeljenih razlogov.