Revija Reporter
Slovenija

Impeachment zoper Janeza Janšo

Igor Kršinar
18 4.242

2. apr. 2021 6:03 Osveženo: 6:06 / 02. 4. 2021

Deli na:

Janez Janša

Bobo

Opozicijski prvaki Marjan Šarec (LMŠ), Tanja Fajon (SD), Luka Mesec (Levica) in Alenka Bratušek (SAB) bodo skupaj vložili ustavno obtožbo, pripravljajo pa že nove skupne projekte.

Danes bodo štiri opozicijske stranke, LMŠ, SD, Levica in SAB, vložile ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Janeza Janšo. Skupno vložitev ustavne obtožbe je na tviterju napovedal tudi prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je ob tem dodal, da so se stranke enotno dogovorile, da se ne bodo udeležile srečanja na Brdu, ki sta ga minulo nedeljo sklicala predsednik Borut Pahor in premier Janša.

Šarec je še spomnil na glasovanje o interpelaciji zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, po katerem je vladna večina manjša, kot je bila. Po izstopu Igorja Zorčiča, Janje Sluga in Branislava Rajića iz SMC v samostojno poslansko skupino skupaj z Jurijem Lepom iz Desusa, ima opozicija 43 glasov, vladna koalicija uradno zgolj 38, skupaj s poslanci SNS in odpadniki iz Desusa 45, poslanca narodnih manjšin pa sta na začetku mandata obljubila, da ne bosta jeziček na tehtnici. Pričakovati je, da bo ustavna obtožba dobila vsaj 43 glasov, tri več kot konstruktivna nezaupnica.

Štiri opozicijske stranke so zaključile skupno besedilo ustavne obtožbe. Temeljila bo na treh ključnih očitkih, ki jih je že napovedala LMŠ. Prva je odklonitev skupno 810.000 dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in Moderne decembra lani, ki jih bomo namesto v prvi polovici zdaj prejeli šele v zadnji četrtini leta. Druga je poseganje v medije in neizvajanje zakona v zvezi s financiranjem STA, ki ga je državni zbor sprejel v okviru PKP 7. Tretja pa pritiski na tožilstvo: ustavitev imenovanja sedmih državnih tožilcev, zavlačevanje s seznanitvijo kandidature za evropska delegirana tožilca in pismo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu, v katerem je zahteval preganjanje protestnikov.

Besedilo bo dopolnjeno še s pripombami SD, Levice in SAB. Levica očita vladi tudi kršitev proračunskega zakona z obvodom za nabavo oklepnikov, SAB pa kršitve zakona o vodah. Ker bo o odklonjenem cepivu na predlog SD razpravljal odbor za zdravstvo na izredni seji 1. aprila, naj bi ustavno obtožbo vložili naslednji dan.