Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

IJS: Epidemija stagnira, v rumeno fazo bi lahko prišli sredi maja

Deli na:
IJS: Epidemija stagnira, v rumeno fazo bi lahko prišli sredi maja

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena. Po njihovih napovedih bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ob trenutnem razvoju epidemije ukrepov dosegli sredi maja.

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči.

Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

V zeleni fazi se odpravijo vse omejitve po državi, pri čemer ostanejo v veljavi splošni higienski ukrepi, prepovedano je obratovanje barov in diskotek.

Na IJS tudi navajajo, da bi lahko nova, bolj kužna različica novega koronavirusa postala dominantna konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas nove različice v trenutnih pogojih je približno 10 dni, so pa negotovosti teh ocen velike, so še navedli.