dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Zorčič nasledil Vučka na čelu Državne volilne komisije

Deli na:
Igor Zorčič nasledil Vučka na čelu Državne volilne komisije

Igor Zorčič v DZ - Foto: DZ

Državna volilna komisija (DVK) je za novega direktorja službe DVK soglasno imenovala nekdanjega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Petletni mandat bo nastopil 1. februarja 2024, ko se bo po več kot 12 letih s tega položaja poslovil Dušan Vučko, so sporočili iz DVK. Med njegovimi prvimi nalogami bo izvedba evropskih volitev.

DVK je ugotovila, da Igor Zorčič izpolnjuje vse pogoje za imenovanje direktorja službe, predpisane v javnem natečaju. Na podlagi njegove prijave in pogovora z njim se je odločila, da je najprimernejši kandidat za imenovanje na položaj direktorja službe DVK, so sporočili.

Članice in člani DVK so sicer na današnji seji opravili pogovore s tremi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. Po končanih pogovorih so z glasovanjem sprejeli odločitev o novem direktorju, so zapisali.


V predhodnem postopku je posebna natečajna komisija za izvedbo javnega natečaja za direktorja službe DVK ugotovila, da od sedmih prispelih prijav šest kandidatov izpolnjuje natečajne pogoje. Na podlagi presoje prijav in opravljenih pogovorov s kandidati ter njihove predstavitve poznavanja delovnega področja in izkazanih vodstvenih kompetenc je posebna natečajna komisija ocenila, da v ožji izbor uvrsti tri kandidate. DVK je sklenila, da bo opravila pogovore s štirimi kandidati, od katerih so se pogovora s člani komisije udeležili trije, so pojasnili.

Vsa imena kandidatov niso znana, poleg Zorčiča, se je v javnosti omenjalo tudi nekdanjega sekretarja državnega sveta Dušana Štrusa, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Roberta Marolta in nekdanjo namestnico direktorja službe DVK Nino Mujagić.

Zorčič, rojen leta 1978 v Brežicah, je leta 2003 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2007 je opravil pravniški državni izpit. Službeno pot je začel leta 2003 kot pravnik v Zavarovalnici Tilia v Novem mestu, med leti 2004 in 2009 je bil pripravnik in strokovni sodelavec na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem, med leti 2009 in 2014 pa je bil zaposlen kot odvetnik za področje kazenskega in gospodarskega prava. V obdobju med leti 2014 in 2022 je bil poslanec DZ, od tega zadnji dve leti (2020 - 2022) predsednik DZ. Trenutno je zaposlen kot odvetnik.