severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Igor Plestenjak in šeriatsko pravo

Deli na:

Slovenija se z gradivi za tuje investitorje sramoti, Igor Plestenjak, postavljen za to področje, pa je tipični politični nameščenec Pahorjeve vlade.

Od zgroženega slovenskega podjetnika, ki ga zanima kapital iz tujine, smo prejeli dve brošuri, namenjeni tujim investitorjem. Eno slovensko in eno hrvaško. Slovensko, namenjeno vlagateljem iz Katarja, je izdala Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), hrvaško pa tej sorodna agencija. Razlika je očitna v slovensko škodo. V slovenski brošuri, speti v mapo, pri kateri se strani sproti trgajo, je predstavljenih vsega skupaj sedem možnosti za tuje vlagatelje iz Katarja. Hrvaška publikacija je debela 248 strani, na katerih so tujim vlagateljem pripravili predstavitev več kot dvesto projektov in družb, ki iščejo kapital.

Slovenska brošura propagira družbo S-Invest, nepremičninsko podjetje, ki naj bi imelo v načrtu ustanovitev sto milijonov evrov velikega sklada, v katerega bi tuji vlagatelji vložili kapital v zameno za delež v »skrbno izbranih projektih«. Ob preverjanju, za kakšno podjetje gre, smo ugotovili, da S-Invest pod vodstvom Jacquelin Stuart v letih 2008 in 2009 ni imel niti evra prihodkov, leta 2010 pa borih 150 tisoč evrov. Hkrati ni imela družba, ustanovljena pred štirimi leti, po javnih evidencah niti enega zaposlenega.


V brošuri so zapisali, da je svetovalec direktorice Ermin Topuz dober poznavalec šeriatskega prava in vpliva tega na finance!? Na direktorja Japti Igorja Plestenjaka smo zato naslovili vprašanje, kako šeriatsko pravo vpliva na finance, toda namesto pojasnila nas je napotil na slovensko veleposlaništvo v Egiptu, ki je pristojno za Katar. No, za privabljanje tujih investitorjev skrbi Plestenjak, nesprejemljivo je, da se podpisuje pod nekaj njemu neznanega.

Vprašali smo ga, na podlagi katerih kriterijev so za predstavitev izbrali zgolj sedem možnosti in med temi S-Invest, po podatkih povsem marginalno podjetje. Plestenjak odgovarja, da so nabor večjih in aktualnih nacionalnih projektov dobili leta 2010 v času Pahorjeve vlade od resornih ministrstev, ta so opredelila investicijske priložnosti z vsemi potrebnimi podatki za investitorje. Na podlagi tega so nabrali 27 projektov in jih predstavili v promocijskem gradivu, ki ga sproti dopolnjujejo na spletni strani.

Zanimalo nas je, ali bo vlada preverila delo Plestenjaka in ga ob ugotovitvi slabih rezultatov razrešila in ali bodo to agencijo ukinili. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom Radovana Žerjava pravijo, da nimajo podatkov o tem, za kaj gre v konkretni zadevi, bodo pa prosili za informacije. Žerjav poudarja, da na področju tujih naložb nikakor ni bilo narejeno dovolj in je treba delo močno okrepiti, da bodo vidni konkretni učinki. Na ministrstvu proučujejo primopredajno dokumentacijo o Japti, zato še nimajo odgovora glede njene ukinitve. V skladu z vladno koalicijsko pogodbo naj bi Japti združili s Tehnološko agencijo Slovenije in Slovensko turistično organizacijo.

Na koncu nekaj referenc Plestenjaka: za vodjo Japtija ga je postavila Pahorjeva koalicija leta 2009. V devetdesetih letih je bil generalni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor pod vodstvom Pavla Gantarja (tedaj LDS). Bil je tudi kandidat te stranke na lokalnih volitvah leta 2006, kasneje mu je bil najbližji poganjek LDS, stranka Zares.