kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Padlima tajkunoma se prostost izteka: Igor Bavčar in Boško Šrot se konec marca vračata za rešetke

Deli na:
Padlima tajkunoma se prostost izteka: Igor Bavčar in Boško Šrot se konec marca vračata za rešetke

Boško Šrot in Igor Bavčar na sodišču - Foto: Primož Lavre

Zaradi epidemije so začasno prekinili prestajanje kazen 101 obsojencu, med njimi sta Igor Bavčar in Boško Šrot, 1129 pa jih je ostalo v zaporih. Začasna prostost se bliža koncu.

Zaradi epidemije covida-19 so nenevarni obsojenci, kot sta denimo Boško Šrot in Igor Bavčar, še vedno lahko doma. Podobno kot je v času prvega vala vlada sprejela ukrep o prekinitvi prestajanja zaporne kazni od marca do maja lani, se je za podoben ukrep odločila tudi v drugem valu od 24. oktobra dalje. V okviru PKP 5 so bili sprejeti ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov: prekinitev kazni, predčasni odpust s prestajanja kazni zapora, sodišča obsojencev začasno ne pozivajo na nastop kazni. Ker se je veljavnost ukrepa iztekla 31. decembra, ga je vlada 23. decembra s sklepom podaljšala do 31. marca 2021. Na podlagi sprejetega sklepa vlade so direktorji zavodov lahko odločili o podaljšanju prekinitve prestajanja zaporne kazni, ki lahko v skladu zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 traja, dokler je to potrebno zaradi preprečitve širjenja virusa.

»Trenutno je na prekinitvi zaporne kazni po interventnem zakonu skupaj 101 obsojenec. V zavodih za prestajanje kazni zapora prestaja zaporno kazen oziroma je v priporu skupno 1129 oseb. Podatkov o konkretnih zaprtih osebah vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati,« so nam odgovorili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Iz njihove preglednice je razvidno, da so bili slovenski zapori na dan 15. februarja 88-odstotno zasedeni. Najbolj so zasedeni v Ljubljani, kar 125 odstotkov, kjer je trenutno 169 pripornikov, sledi Novo mesto z 111-odstotno zasedenostjo in 39 priporniki, v Mariboru so zapori stoodstotno zasedeni, v njih je 140 zapornikov oziroma pripornikov; največ, kar 405, pa jih je v Dobu, ki je 90-odstotno zaseden.

Kot so nam že pojasnili decembra, je kazen mogoče prekiniti le pri tistih obsojencih, ki se že vračajo v družbo (imajo že proste izhode), imajo urejene razmere za življenje po prestajanju kazni in ne pomenijo varnostnega tveganja. Obsojencem, ki jim je bilo izvrševanje kazni prekinjeno, se čas do izteka kazni podaljša za toliko, kolikor trajajo prekinitve. Trajanje prekinitve se namreč ne šteje v prestajanje kazni.