nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

IDU: Svobodne in poštene volitve so po zaprtju Janše malo verjetne

Deli na:
IDU: Svobodne in poštene volitve so po zaprtju Janše malo verjetne

Foto: Bobo

Možnost svobodnih in poštenih parlamentarnih volitev se zdi vse manj verjetna po zaprtju opozicijskega voditelja Janeza Janše, je stališče Mednarodne demokratske zveze (IDU), mednarodne zveza demokratičnih, konservativnih in krščansko-demokratskih političnih strank, katere članica je tudi SDS.

Objavljamo stališče IDU:

Svobodne in poštene volitve so po zaprtju voditelja opozicije malo verjetne.

Možnost svobodnih in poštenih parlamentarnih volitev se zdi vse manj verjetna po tem, ko je bil Janez Janša, voditelj članice IDU stranke SDS, prejšnji teden zaprt za dve leti po vsem sodeč politično motiviranem procesu povezanem z domnevnim prejemanjem podkupnine od finskega orožarskega podjetja Patria.

Dokazi zoper Janšo so bili še posebej šibki. Obtožnica je trdila, da je Janša dejanje zagrešil ob neugotovljenem času na neugotovljenem kraju in na na neugotovljen komunikacijski način. Harvardski pravnik Klemen Jaklič pravi, da ob takih dokazih Janša sploh ne bi smel biti obtožen, kaj šele, da bi bil proces zgrajen na temelju takih dokazov.

Vzporedno je na Finskem potekalo sojenje zoper Patriine uslužbence, obtožena podkupovanja slovenskih uradnikov. 30. januarja 2014 je sodišče obtožence oprostilo.

Čas obsodbe daje težo trditvi, da gre za politično motiviran proces. Do obsodbe je prišlo le 27 dni pred evropskimi volitvami. 1. junija so bile sklicane predčasne parlamentarne volitve. Očiten je vzorec sovpadanja postopkov zoper g. Janšo s časom pred volitvami. Prve obtožbe o prejemanju podkupnine so se pojavile le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, obtožnica je bila vložena šele dve leti kasneje, tik pred lokalnimi volitvami 2010.

Slovenija je edina nekdanja komunistična članica EU, ki ni sprejela lustracijske zakonodaje - namenjene za odstranitev tistih, ki so bili v komunizmu odgovorni za kršitve človekovih pravic, z najvišjih položajev. Tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je začela in vložila obtožnico zoper Janeza Janšo, je žena nekdanjega agenta tajne policije, ki je leta 1988 osebno aretiral Janeza Janšo med njegovim nasprotovanjem komunizmu.

V včerajšnji izjavi je Slovenska škofovska konferenca izrazila zaskrbljenost zaradi "močno razširjene bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda in njegovega pravnega sistema, v katerem je bil obdolženec spoznan za krivega, ne glede na dokaze, ker je tako odločila politična oblast."

IDU obsoja selektivno parosodje kot žalitev vladavine prava. Člane IDU poziva k uporabi vseh mogočih sredstev za opozarjanje na ta primer in pritisk na slovenske oblasti za sprejetje učinkovite lustracijske zakonodaje.