kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

I. Pavlin Žurman: Komentar k soočenju ZA ali PROTI zakonu o drugem tiru

Deli na:
I. Pavlin Žurman: Komentar k soočenju ZA ali PROTI zakonu o drugem tiru

Foto: TV Slovenija

Zakon Pahorjeve vlade naj bi bil kriv (pojasnilo v Odmevih), da je včerajšnje (21. 9. 2017) Soočenje na javni TV potekalo v nemogoči obliki.

Toda vsaka verodostojna TV-hiša mora imeti toliko integritete, da v  finalnem soočenju nastopajo le najboljši, ne pa vsi tisti, ki so se prijavili tako, da so plačali nastop (prijavnino). Soočiti se morajo maloštevilni, najboljši, tisti, ki obvladajo vsebino razprave, ki je strokovna in tudi politična – zakon o drugem tiru je namreč sprejela vladajoča politika s preglasovanjem v državnem zboru. Včerajšnje soočenje pa je bila čista medijska manipulacija, saj se je razprava sprevrgla v resničnostni šov! Kdo je pripravil tak scenarij?

Množica orkestriranih državnih uslužbencev,»okravatena birokratska elita«, ki so enoglasno »navijali« ZA, je nastopila nasproti množici nasprotnikov PROTI – mnogi od teh sploh niso poznali vsebine, o kateri bi se moralo razpravljati – prišli so zaradi samopromocije in »drugih koristi« ob plačilu 25 evrov (na javni TV!). Včeraj smo videli, kaj pomeni lažna demokracija alias medijska manipulacija.  

Množica nastopajočih PROTI z različnimi interesi (samopromocija, promocija stranke, gibanja …, brez poznavanja zakona) je bila kljub eminentnim predstavnikom (gradbeništvo, tehnika, geologija) ob takem načinu soočenja vnaprej poražena proti DRŽAVNEMU birokratskemu stroju (MONOLITU), ki so se mu prislinili še koristolovci, Primorci Popovič, Mišič in Sever.

Tako sta bila spoštovana doktorja tehnične stroke dr. Jože Duhovnik, tudi avtor alternativnega, bistveno cenejšega projekta (dvojni tir za četrtino cene vladnega morebitnega dvojnega tira, ki pa je še v »oblakih«), in dr. Andrej Umek ob koncu soočenja celo degradirana, a ne le z floskulami nesramnega mladega politikanta Škoberneta. Porazno mnenje dr. Josipovića o geološko neraziskanem in tveganem terenu, kjer naj bi gradili enojni drugi tir (začetek soočenja), je bilo po taki neproduktivni debati kmalu pozabljeno.

Moram povedati, da je bila voditeljica na začetku jasna, da nobena skupina ne nasprotuje gradnji novega tira. Vendar na referendumu glasujemo proti ZAKONU! V zakonu pa sploh ni govora o dvojnem tiru na drugem tiru! Kljub temu smo na ekranu gledali sliko dvojnega tira na drugem tiru (manipulacija)! Tudi župan Kopra Popovič, še pred kratkim rušitelj vladnega »drugega tira«, je nastopal med vladajočimi zagovorniki.

Nenadoma je naredil obrat na glavo, zadovoljen z obljubo Cerarja (!) o dvojnem tiru na »drugem tiru«, seveda le »na štiri oči«. No, cena le enojnega tira, ki je skoraj dvakrat višja od alternativne dvotirne železnice, ga ne zanima. Vladno ceno bo  s svojimi zvezami že zbil na minimum (aneksi pridejo kasneje), tako si misli! HALO?

Dvojni tir na »drugem tiru« bo moral imeti dvojne viadukte, dvojne predore ... , vlada pa nima niti PZI (projekt za izvedbo) za osem enojnih predorov. In še: kako lahko vladni predstavniki govorijo o oceni investicije enojnega »drugega tira«, če ni popisa vseh del in detajlov, tudi materiala in opreme na tem enojnem tiru?! Na podlagi popisa del se namreč izbira izvajalca oziroma se pridobiva  cenovno primerljive ponudbe izvajalcev za posamezna področja.

S sprejetjem ZAKONA je bila družbi 2TDK (imela bo 4–5 zaposlenih, svetovalec začasnega predsednika poslovodstva je poznani Metod Dragonja, ki je bil tudi šef ruske podružnice še bolj znane NLB) podeljena koncesija. Vendar POZOR: zaveza Slovenije iz pristopne pogodbe k EU je, da bo podeljevala koncesije izključno po javnih razpisih in nikakor ne neposredno s sklepi vlade ali s kakšnim posebnim zakonom! Je komentar potreben?

P.S. Ugotovitev s terena: nekateri so že predčasno glasovali ZA, ker hočejo dvotirno železnico. Niso pa vedeli (bili seznanjeni), da z glasovanjem PROTI (!) lahko zgradimo dvotirno železnico že čez štiri leta za 0,8 mrd evrov in ne čez 15 let za 3 mrd evrov – vladni morebitni dvojni tir na »drugem tiru«! 

Iva Pavlin Žurman, davkoplačevalka, ki se ne dam!