slavko ivančič 1 Odkrito.si

Znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

zemlja Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 20. do 27....

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. maja

madonna Njena.si

Madonna v središču škandala na Evroviziji

jadranka lisjak Njena.si

Od Jadranke hočejo samo seks, raje je samska

Slovenija

Hrvati o Slovencih

Deli na:

Po zadnji zaostritvi odnosov med Zagrebom in Ljubljano, ki spet prihaja s slovenske strani, bodo lahko normalni odnosi postali vprašljivi na več področjih, piše današnji Novi list. Vjesnik pa ocenjuje, da so slovenske obtožbe Hrvaške zaradi Neodvisne države Hrvaške (NDH) šle čez rob politične korektnosti.

Po zadnji zaostritvi odnosov med Zagrebom in Ljubljano, ki spet prihaja s slovenske strani, bodo lahko normalni odnosi postali vprašljivi na več področjih, piše današnji Novi list. Vjesnik pa ocenjuje, da so slovenske obtožbe Hrvaške zaradi Neodvisne države Hrvaške (NDH) šle čez rob politične korektnosti.

Zdi se, da slovenski politiki s svojimi zadnjimi potezami, kot da niso zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi se poročila o odnosih med Hrvaško in Slovenijo s časopisnih strani, ki govorijo o zunanji politiki, preselila na tiste, ki spremljajo črno kroniko, nadaljuje Novi list. "Če se bo dejansko zgodilo, da bo Slovenija za nekaj let prestavila ali bognedaj totalno blokirala vstop Hrvaške v EU, bodo odnosi med državama in narodoma trajno ali mogoče celo nepopravljivo prizadeti," ocenjuje reški časnik.

Sicer pa je najslabše, kar bi se lahko pripetilo, dokončno poslabšanje odnosov na človeški ravni, tista grda zadeva, ko se skregana visoka politika spusti med navadne ljudi, ki si zaželijo nekaj prispevati, ne da bi veliko premišljali o posledicah. "Denimo, kaj bo, če bo letos kakšen norec pretepel kakšnega slovenskega turista, čemur bo prihodnjo zimo sledil odgovor na katerem od smučišč v deželi," poudarja reški časnik.

Novi list se je v ločenem komentarju odzval tudi na stališča slovenskega državnega sveta, da se Hrvaška nikoli ni odrekla dediščini Neodvisne države Hrvaške (NDH). "Imeli bi vso pravico, da si zastavimo vprašanje, kako to, da Slovenija ni nikoli počistila svojih smeti glede svojega tretjerajhovskega navdiha, ko je imel Adolf Hitler sredi Maribora množično obiskane nagovore. In, ali so se Kavčič in njemu podobni kadarkoli odpovedali "slovenskim ustašem", Rupnikovim belogardistom in zločinom, ki so jih zagrešili v drugi svetovni vojni?"

"Da bi bilo vse še bolj morbidno in iritantno, omenjena zgodovinska podtikanja in floskule prihajajo od politikov in vlade socialdemokratske usmeritve, ki niso deležni kakšnega bolj glasnega odziva evropske levice," dodaja Novi list. Kot poudarja komentator, bo slovenski premier Borut Pahor storil vse, da bi se dokazal kot največji Slovenec v zgodovini in se bo povezal celo z velikosrbskimi ideologi in začetniki krvave balkanske vojne, tistimi, za katere so vsi Hrvati ustaši. "Žal pa bomo morali ne glede na vse s Pahorjem spet sesti za isto pogajalsko mizo," sklene Novi list.

Zagrebški Vjesnik pa je ocenil pogojevanje vstopa Hrvaške v Nato z domnevno nerazčiščeno dediščino NDH kot "nezrelo politiko". Dodaja, da je članom državnega sveta zagotovo znana preambula hrvaške ustave, v kateri kontinuiteta hrvaške države temelji na Zavnohu in antifašizmu. "Zatorej je takšno mnenje državnega sveta bolj vredno obžalovanja kot obsojanja," poudarja časnik.

Pripominja, da se "že več let razširja iracionalno razpoloženje v javnosti, ker se za slovensko ozemlje razglašajo deli kopnega in morja, ki so hrvaški". Vjesnik dodaja, da Slovenija problema meje ne želi urediti na Meddržavnem sodišču v Haagu, ker "ne verjame v moč lastnih argumentov". Časnik sklene, da je politika, ki jo vodijo v Ljubljani, glede na argumente in vsebino vse manj hrvaški in vse bolj evropski problem.

Loading...