pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Hrvate, ki kupujejo Celjske mesnine, obiskali policisti: sum milijonske prevare

Deli na:
Hrvate, ki kupujejo Celjske mesnine, obiskali policisti: sum milijonske prevare

Hrvaška policija (fotografija je simbolična). - Foto: PU Istarska

Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare poleg poslovnih prostorov Mesne industrije Vajda davi začela preiskovati tudi prostore podjetja Braća Pivac, danes piše hrvaški časnik Jutranji list. Obe podjetji sta del največje hrvaške živilske družbe, skupine Pivac.

Iz EPPO so v četrtek sporočili, da so uvedli preiskavo v več hrvaških županijah. Kot so pojasnili, več hrvaških državljanov utemeljeno sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna EU.

Policija je davi začela preiskovati prostore podjetij Braća Pivac in Vajda, da bi izvzela dokumentacijo, povezano s podporo, ki je bila Vajdi izplačana iz evropskih skladov. Poleg prostorov obeh podjetij so preiskali tudi domove nekaterih vodilnih oseb, vendar niso še nikogar pridržali, danes piše Jutarnji list.

Iz podjetja Vajda so v četrtek sporočili, da so seznanjeni z dejavnostmi pristojnih organov in sodelujejo z institucijami ter da je v njihovem interesu ugotoviti dejansko stanje.


Preiskovalci po neuradnih informacijah, ki jih danes navaja Jutarnji list, preiskujejo porabo sredstev za podporo pri izvajanju ukrepa za spodbujanje dobrobiti živali.

Vajda iz Čakovca je za izvajanje tega ukrepa domnevno prejela 20 milijonov evrov evropskih sredstev. Sredstva bi morali prenesti na podizvajalce, da bi ti obnovili farme za vzrejo živali, a preiskovalci sumijo, da četrtina denarja, nekaj več kot pet milijonov evrov, nikoli ni prišla do njih.

Skupina Pivac, pod okrilje katere prehajajo tudi Celjske mesnine, je lani ustvarila 888 milijonov evrov prihodkov in 30 milijonov evrov čistega dobička, s čimer je postala največje živilsko podjetje na Hrvaškem.

Največ je k prihodkom skupine Pivac prispevala matična družba Mesna industrija Braća Pivac, ki je imela 334 milijonov evrov prihodkov in 9,3 milijona evrov dobička. Mesna industrija Vajda je medtem imela 98 milijonov evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov dobička.