stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaško pismo Švedski

Deli na:

Hrvaška vlada je danes na svoji spletni strani objavila celotno besedilo pisma, ki ga je danes hrvaška premierka Jadranka Kosor v skladu z dogovorom s slovenskim premierom Borutom Pahorjem poslala švedskemu predsedstvu EU. V njem je med drugim zagotovila, da noben dokument v pristopnem procesu Hrvaške z EU ne prejudicira meje s Slovenijo.

Hrvaška vlada je danes na svoji spletni strani objavila celotno besedilo pisma, ki ga je danes hrvaška premierka Jadranka Kosor v skladu z dogovorom s slovenskim premierom Borutom Pahorjem poslala švedskemu predsedstvu EU. V njem je med drugim zagotovila, da noben dokument v pristopnem procesu Hrvaške z EU ne prejudicira meje s Slovenijo.

Kosorjeva je v pismu zapisala, da sta se na srečanju s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem v Trakošćanu 31. julija dogovorila, da sta nadaljevanje pristopnih pogajanja Hrvaške z EU in urejanje dvostranskega spora o meji cilja obeh držav.

"V tem kontekstu, z namenom, da bi odpravili pomisleke, ki jih ima Slovenija glede nekaj pogajalskih poglavij, bi v imenu hrvaške vlade želela izjaviti, da niti en dokument v naših pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo ne more prejudicirati končne rešitve spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Zgoraj povedano se nanaša na vse dokumente in stališča, ne glede na to, ali so zapisana ali izrečena ustno, vključno z, med ostalim, zemljevidi, pogajalskimi stališči, pravnimi akti in z ostalimi dokumenti v kakršnikoli obliki, ki so jih izdelali, predstavili ali navedli s strani republike Hrvaške v okviru pristopnih pogajanj z EU. Obenem se omenjeno nanaša tudi na vse dokumente EU in stališča, ki navajajo ali povzemajo zgoraj navedene dokumente in stališča", je napisala Kosorjeva.

Pojasnila je, da se bo rešitev ali način urejanja spora o meji iskala v nadaljevanju pogajanj med državama ob sodelovanju EU. Švedsko predsedstvo je obvestila, da sta državi tudi soglašali, da bosta nadaljevali pogajanja o urejanju spora o meji in sicer tako, "da ga bosta ali predali arbitražnemu sodišču ali sklenili dvostranski dogovor o skupni državni meji v skladu z glavnimi prioritetami, ki so izražene v pristopnem partnerstvu Evropske komisije in Hrvaške iz leta 2008" in z namenom, da ga uresničijo.

Obe strani tudi soglašata, da je 25. junij 1991 osnova za rešitev spora o meji, ter da noben dokument ali enostransko dejanje katerekoli strani po tem datumu ne bo imela pravne teže za naloge kateregakoli arbitražnega sodišča ali v kateremkoli drugem postopku, povezanim z reševanjem spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, in bo pooblaščen od strani Hrvaške in Slovenije za rešitev spora o meji, ter ne more na katerikoli način prejudicirati izida postopka.

Glede na to, da je Hrvaška na ustrezen način odpravila zaskrbljenost Slovenije glede meje med Hrvaško in Slovenijo, pozivam švedsko predsedstvo, da skliče medvladno konferenco, tako da bi se takoj nadaljevala pristopna pogajanja Hrvaške z EU, je ob koncu pisma zapisala hrvaška premierka.