stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaška opozicija proti Kosorjevi

Deli na:

Voditelja največjih hrvaških opozicijskih strank Zoran Milanović (SDP) in Radimir Čačić (HNS) sta danes v Zagrebu na ločenih novinarskih konferencah obtožila premierko Jadranko Kosor, da ni povedala celotne zgodbe o doseženem dogovoru s slovenskim premierom Borutom Pahorjem v petek v Ljubljani. Kosorjeva je že zanikala vse obtožbe opozicije.

Voditelja največjih hrvaških opozicijskih strank Zoran Milanović (SDP) in Radimir Čačić (HNS) sta danes v Zagrebu na ločenih novinarskih konferencah obtožila premierko Jadranko Kosor, da ni povedala celotne zgodbe o doseženem dogovoru s slovenskim premierom Borutom Pahorjem v petek v Ljubljani. Kosorjeva je že zanikala vse obtožbe opozicije.

Milanović je dejal, da je Kosorjeva v javnosti povedala neresnice, ko je dejala, da s Pahorjem nista dogovorila nič, česar ne bi bilo v pismu, ki ga je iz Ljubljane poslala švedskemu predsedstvu EU. Hrvaško zunanje ministrstvo je namreč v torek potrdilo, da sta se na petkovem srečanju dogovorila, da bodo nadaljevali pogajanja o meji na podlagi drugega, junijskega, predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki govori o pristopu Slovenije do odprtega morja.

Predsednik hrvaških socialdemokratov je spomnil na ponedeljkove izjave Kosorjeve, ki je na Hrvaškem radiu večkrat ponovila, da ni nobenih dogovorov s Pahorjem izven omenjenega pisma, ter ocenil, da gre "ali za neresnice ali grobo neinformiranost državnega uslužbenca". Spomnil je, da v pismu ni niti ene same besede o omenjenem Rehnovem predlogu. Obenem je obtožil premierko, da je prekršila odločitev sabora iz 8. maja, ki je sprejel prvi, aprilski, Rehnov predlog.

Kot je poudaril, je saborska odločitev na ravni zakona in je veljavna. Izpostavil je, da junijskega Rehnovega predloga nihče ni videl, ter da se o njemu le "šušlja". "Ali mora hrvaška javnost o takšnih zadevah zvedeti od slovenskega premiera in slovenske javnosti ali od naše premierke, ki je sodelovala v pogajanjih," je izjavil Milanović in pozval Kosorjevo, naj javnosti jasno pove, kaj sta se zmenila s Pahorjem in katere obveznosti Hrvaške izhajajo iz tega dogovora. Napovedal, je da bo SDP zahteval saborsko razpravo o dogovoru Kosor-Pahor.

Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče primerjati obstoječi dogovor z nekdanjim sporazumom Drnovšek-Račan, je Milanović dejal, da se takratni hrvaški premier Ivica Račan za razliko od Kosorjeve ni skrival pred javnostjo in saborom, ki je kasneje ta sporazum zavrnil, Račan pa je tudi prevzel politično odgovornost.

Tudi predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Čačić je obtožil vlado, da "že pet dni laže hrvaški javnosti". "Ali obstaja še kaj, kar niso povedali, lahko pa ogroža hrvaške nacionalne interese, bomo še videli", je dejal Čačić.

Kosorjeva je po seji vladnega ekonomskega sveta v Zagrebu danes ocenila, da želijo nekateri opozicijski voditelji zmanjšati rezultat težkih pogajanj s Slovenijo, tako kot tudi dejstvo, da je Ljubljana umaknila blokado hrvaških pogajanj z EU. Zavrnila je vsa ugibanja glede domnevnih tajnih dogovorov s Pahorjem ter ponovila, da je vse, kar sta se dogovorila, mogoče prebrati v pismu, ki ga je poslala švedskemu predsedstvu EU.

Znova je ponovila, da sta s Pahorjem vse o ljubljanskih pogovorih povedala na novinarski konferenci po njunem petkovem srečanju. "Oba sva povedala, da bomo nadaljevali pogovore o urejanju vprašanja meje od tam, kjer so bili ustavljeni 15. junija. Temu ni treba nič dodajati, niti odvzeti," je povedala hrvaška premierka.

"Dogovori glede spora o meji šele bodo, nič se nismo dogovorili. Gre za to, da bomo iskali načine za urejanje vprašanja meje in v pismu sem omenila dve poti - ali se bomo dogovorili ali pa bo odločilo arbitražno sodišče," je še pojasnila Kosorjeva.

Dodala je, da ne ve, kaj vse je o njunem dogovoru izjavil Pahor in da nima časa tega analizirati, sicer pa so bile njune izjave v Ljubljani usklajene.