pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Hrvaška ne more v EU na račun prevaranih varčevalcev«

Deli na:

Hrvaška premierka Jadranka Kosor bo poskušala obrzdati guvernerja Hrvaške narodne banke (HNB) Željka  Rohatinskega, potem ko je ta v zadnjih dneh dal več izjav o poslovanju NLB na Hrvaškem in usodi hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor bo poskušala obrzdati guvernerja Hrvaške narodne banke (HNB) Željka  Rohatinskega, potem ko je ta v zadnjih dneh dal več izjav o poslovanju NLB na Hrvaškem in usodi hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

"Guvernerju ne bom pošiljala sporočil prek medijev," je dejala Kosorjeva, ki je današnje srečanje z novinarji sklicala, da bi predstavila dosežke vlade v dveh mesecih izvajanja programa za krepitev gospodarstva.

Rohatinski je za današnji Jutarnji list dejal, da če hrvaška vlada meni, da je vstop v EU tako pomemben, lahko sama iz proračuna vrne dolgove LB njenim hrvaškim varčevalcem, HNB pa temu ne bo nasprotovala.

"Vstop Hrvaške v EU ne more biti na račun varčevalcev, ki so enostavno prevarani," je poudaril Rohatinski v pogovoru za zagrebški časnik. Spomnil je na svojo prejšnjo izjavo, da bo HNB dovolila delovanje Nove ljubljanske banke (NLB) na Hrvaškem, ko se bo uredilo vprašanje deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev, ne glede na končni izid.

Rohatinski je dejal, da so hrvaški državljani imeli v LB približno 420 milijonov evrov in da je Hrvaška v svoj javni dolg prevzela približno 260 milijonov evrov, kar po njegovih besedah ne pomeni, da omenjeni znesek ne bo v breme LB. "Spremenil se je zgolj subjekt terjatev, gre za državo namesto varčevalcev," je pojasnil Rohatinski, ki je dejal, da je v LB ostalo še okoli 160 milijonov evrov deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev.

Kosorjeva je danes poudarila, da se želi z Rohatinskim pogovoriti o vprašanju hrvaških deviznih varčevalcev LB ter o vladnem gospodarskem programu. Spomnila je, da je HNB podprla vladin program za krepitev gospodarstva.

Kosorjeva je danes ponovila, da verjame izjavam predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, ki je zatrdil, da Slovenija ne bo več blokirala hrvaških pogajanj z EU.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Luksemburgu izjavil, da Slovenija ne bo ovira pri odpiranju zadnjih treh poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU. Kot je dodal, bo problem varčevalcev LB po njegovem prepričanju mogoče rešiti "v duhu sporazumevanja, ki je veljal med Slovenijo in Hrvaško v zadnjem letu".