Revija Reporter
Slovenija

Hotel Jezero bodo po požaru prenovili

STA

6. jan. 2017 13:10 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kljub velikim poškodbam, ki jih je četrtkov požar prizadejal Hotelu Jezero v Ribčevem Lazu, lastniki hotela optimistično zrejo v prihodnost.

Potrudili se bodo, da bo hotel čim hitreje obnovljen. Pomoč ponujajo tudi v Turizmu Bohinj in drugi bohinjski turistični delavci, ki jih utegne ta dogodek še bolj povezati.
       
"Nam ne preostane drugega, kot da hotel prenovimo. Vanj smo dolga leta vlagali in bomo vlagali še naprej. Hotelske dejavnosti ne bomo opustili," je za STA povedal lastnik Hotela Jezero Iztok Noč in izpostavil, da v hotelu dela 30 let in da se že celo življenje borijo, da hotel dobro deluje.

Natančnih posledic požara še ne pozna, saj kriminalisti opravljajo ogled kraja dogodka, zato lastniki v hotel še ne morejo vstopiti. Jasno je, da je veliko škode nastalo na podstrehi in v tretjem nadstropju, v nižjih etažah je škodo povzročila voda. Stropi so namočeni od gašenja. Kolikor je zaenkrat lahko videl Noč, pa je vsaj v pritličju suho.

"Videli bomo, kako bo in kakšno je stanje," je dejal Noč. Ob tem pa se že dogovarja z gradbinci, da bi kar čim hitreje pokrili streho, v kateri zeva velika luknja. Prav tako naj bi kar najhitreje zamenjali razbita okna. Ne more pa še napovedati, kdaj bi lahko objekt uredili do te mere, da bi lahko ponovno odprl svoja vrata.

Tudi financiranje obnove še ni jasno, je pa hotel zavarovan. Noč vsekakor ostaja optimističen in poudarja, da je bila velika sreča v nesreči, da se ni nobenemu zaposlenemu, gostu ali gasilcu nič zgodilo.

"Dogodek nas je vse zelo pretresel, veseli pa me dejstvo, da so lastniki zelo pozitivni in z optimizmom gledajo naprej," je za STA dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Upa in verjame, da se bo obnova hotela, ki je eden izmed stebrov bohinjskega hotelskega turizma, nemudoma začela in da bo hotel v najkrajšem možnem času zasijal v novi podobi.

Turizem Bohinj bo lastnikom hotela pomagal, koliko je v njegovi moči. Še danes pa naj bi Bohinj obiskala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Langus računa, da bodo nato stekli tudi pogovori o možnih oblikah pomoči, da se hotel čim prej sanira.

"Vsi skupaj bomo še dodatno zavihali rokave," je sklenil Langus, ki je že govoril z direktorico hotela Polonco Noč in ponudil vso pomoč, ki jo s partnerji za razvoj bohinjskega turizma lahko nudijo. Že v četrtek so pomoč nudili tudi drugi turistični delavci, ki so pomagali pri selitvi gostov. "Verjamem, da se bo takšno sodelovanje še nadaljevalo," je dejal Langus, ki se ne boji, da bi ta dogodek imel večje dolgoročne negativne posledice za bohinjski turizem.

Poudaril je, da je organiziranost turizma v Bohinju trdna, saj partnerstvo za prihodnost turizma, katerega pomemben člen je tudi Hotel Jezero, deluje. Prepričan je, da jih bo ta dogodek še dodatno povezal: "Še trdneje bomo stopili skupaj in normalno, brez kakšnih večjih problemov izvedli letošnji program promocijskih, trženjskih in ostalih aktivnosti."

Četudi bo Hotel Jezero nekaj časa zaprt in so zaprti tudi hoteli Zlatorog, Bohinj in Bellevue, ki so v lasti Zmaga Pačnika in Japca Jakopina, ima Bohinj več kot 5000 ležišč. "Imamo odlične hotele družinskega tipa, kot sta Tripič in Kristal. Imamo pa tudi številne dobre manjše zasebne namestitve, sobe in apartmaje," je povedal Langus, ki je prepričan, da so ti najpomembnejši gradniki bohinjskega turizma.

Požar, ki je v četrtek popoldne zajel ostrešje hotela, so pozno zvečer po navedbah vodje intervencije Silva Režka pogasili, postavili pa so požarno stražo. Z območja požara so evakuirali več kot 100 oseb, poškodovan ni bil nihče, nastala pa je velika materialna škoda. Požar so gasili 203 gasilci, po podatkih policije je bilo v intervencijo vključeno večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita.

Podrobnosti intervencije bodo danes ob 13. uri predstavili v prostorih občine.