sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hojs: V ozadju protestov želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami

Deli na:
Hojs: V ozadju protestov želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami

Foto: Bobo

Vlada je danes obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru, je po seji vlade pojasnil obrambni minister Aleš Hojs. Pozval je k umiritvi razmer. Sicer pa Hojs meni, da v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč "želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami".

Po besedah Hojsa je poročilo glede protestov vladi pripravil minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Protestni shod proti mariborskemu županu Francu Kanglerju se je namreč sprevrgel v nasilno divjanje manjših skupin.

Minister za obrambo sicer proteste razume tudi kot sporočilo, da del ljudi živi v drugačnih razmerah, kot je živel pred leti. Od politikov na najvišji ravni, od "predsednika republike navzdol", pa pričakuje, da bodo naredili vse, da take nemire v prihodnosti preprečijo. Tudi predsednik vlade Janez Janša je po torkovih protestih v Ljubljani na spletnem omrežju zapisal, da "predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje".

Vlada po besedah Hojsa poziva, naj so demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga "v normalni, pravni državi morajo".

Ob novinarskem komentarju, da so protesti usmerjeni tudi proti nespoštovanju pravne države, med drugim s strani lokalne oblasti, se Hojs strinja, da "imamo lokalne šerife". Čudi ga, da se je v Ljubljani na protestih zbralo samo 300 ljudi, glede na to, "da Ljubljana deluje precej podobno, kot delujejo nekateri drugi šerifi". Hojs se sicer, je pojasnil, kot Ljubljančan čudi, da so ljudje "kar naprej zadovoljni z dogajanjem v Ljubljani".

Minister je še povedal, da v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade Janez Janša želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Na podlagi poročila policije je namreč moč razbrati, pravi Hojs, s čim razpolagajo demonstranti. Po njegovih besedah gre za eksplozivne naprave, kar se mu zdi "za demokratično in pravno državo nesprejemljivo".

Zanikal pa je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.



Kot je na novinarki konferenci po seji vlade pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar, je poročilo o izgredih označeno z eno od stopenj zaupnosti, zato ni bilo posredovano medijem, je pojasnil Logar.

"Bili bi zelo neodgovorna in nenavadna vlada, če se ne bi pogovarjali o teh protestih, tudi na koalicijskem sestanku v torek smo se," pa je povedal finančni minister Janez Šušteršič. O vsebini pogovorov pa ni želel govoriti. Je pa dejal, da sam proteste razume kot izraz nezadovoljstva nad situacijo v državi in nad tem, da se v politiki stvari ne premaknejo naprej.

Na vprašanje, ali je torej napovedana zasebna tožba premiera Janeza Janše proti predsedniku republike Danilu Türku zaradi izjav na preddvolilnem soočenju odgovor, ki si ga želi ulica, je minister dejal, da misli, da si ulica v odgovor želi predsednika republike, ki jo bo znal pomiriti, in jim tudi povedati, kaj je primerno in kaj ne, ne pa da na nek način kaže morda preveč razumevanja za nekatera ravnanja protestnikov. "Zasebna tožba je pa vezana na izjave, mislim, da ima vsak pravico zaščititi svoje ime," je dejal in ob tem dodal, da bi bila to politična kalkulacija prve vrste, če bi nekdo, ki čuti, da je bila njegova čast prizadeta in razmišlja o tožbi, to tožbo zaradi protestov odložil.

Glede protestov je sicer po Šušteršičevih besedah treba ločiti med razumljivimi in legitimnimi protesti in tisto točko, ko prerastejo v spopade in nasilje. In tu je je odgovornost na obeh straneh, pravi. Tako na protestnikih, ki se morajo organizirati tako, da ne bo prihajalo do nasilja, kot na policiji, da ne naredi kakšne napake, ki bi nasilje še spodbudila.

Logar pa je prepričan, da bodo policija in ostale institucije pripravljene na morebitne nove proteste. Na vprašanje, ali smo pripravljeni na več protestov hkrati, pa je dejal, da so bili protesti neprijavljeni in torej protizakoniti, zato bi jih veljalo prijaviti, in tako bi se tudi policija nanje lahko pripravila.

Po spletu se sicer pozivi k protestom širijo, shodi so napovedani v Celju, Kranju in Murski Soboti, vnovič se bodo zbrali tudi v Ljubljani in Mariboru.