profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hojs v DZ kazal fotografijo Nemca z Arkanovo ženo Ceco: Zame je nesprejemljivo tudi četništvo

Deli na:
Hojs v DZ kazal fotografijo Nemca z Arkanovo ženo Ceco: Zame je nesprejemljivo tudi četništvo

Aleš Hojs v DZ. - Foto: Bobo

Notranji minister Aleš Hojs je danes v DZ v odgovoru na interpelacijo odločno zavrnil očitke predlagateljev, da spodbuja ustaštvo ali da ga celo intimno podpira. Glede kritik o odpravi prepovedi koncerta pevca Thompsona pa je dejal, da je šlo strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sami ni sodeloval. Ob tem je bil oster do stranke SD.

Kot je minister za notranje zadeve Hojs zatrdil v svoji obrazložitvi odgovora na interpelacijo, ni podpisan pod noben dokument, da lahko Marko Perković Thompson nastopa v Mariboru. "Upam, da boste v današnjih sedemnajstih urah pokazali papir, kje je moj podpis," je pozval predlagatelje interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB. Ob tem je podprl uradnice na notranjem ministrstvu, ki so izdale odločbe. "Svoje sodelavce bom vedno vzel v bran, če bodo delali zakonito in pošteno," je dejal.

Ocenil je, da interpelacija sicer vredna branja. "Na 16 straneh interpelacije se predlagatelji ukvarjajo z ustaštvom. Petnajstim stranem je moč pritrditi, to so dejstva in jih je treba podpisati. Ustaštvo je zavržno," je poudaril. Ni pa po njegovem mnenju mogoče pristati na očitke predlagateljev, da je on tisti, ki bi vzpodbuja ustaštvo ali ga celo intimno podpiral.

Po njegovem mnenju ga želi opozicija, predvsem stranka SD, ideološko oblatiti. Po njegovih besedah je bil ob branju interpelacije osebno prizadet tako kot tudi njegova širša družina. Enega od njegovih stricev so namreč izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi stric pa je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi, se je spominjal.



Hojs je večkrat poudaril, da je ustaštvo nesprejemljivo. "Ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne," je dejal in ob tem pokazal fotografijo poslanca SD Matjaž Nemca s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića - Arkana.

"Žalostno se mi zdi, da živim v državi, ki smo jo skupaj izbojevali v letih od 1988 do 1991. Žalostno zato, ker so v njej še zmeraj ljudje, ki ne morejo iz svojih ideoloških okvirjev, ki političnim nasprotnikom podtikajo fašizme, nacizme in ustaštvo, ki se ne morejo argumentirano soočiti s problematiko ljudi danes in v prihodnje in ki še vedno podpirajo tiste, ko so našemu narodu naredili veliko gorja in veliko škode," je še dejal notranji minister iz vrst SDS.

Hojs je še ocenil, da gre pri interpelacijo očitno za predstavo za javnost. Prav tako se je uvodoma spraševal, ali gre za interpelacijo zoper njega ali zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki mu je Nemec v obrazložitvi interpelacije namenil precej kritičnih besed.