Revija Reporter
Slovenija

Hojs: Očitek Tanje Fajon, da širim sovraštvo in podpiram ustaštvo, je pod vsako ravnjo

M. K.

8. jun. 2020 15:33 Osveženo: 16:58 / 08. 6. 2020

Deli na:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Bobo

"Ne vem, kdo je sploh prebral odločbo, saj je ni prejel niti organizator koncerta," minister za notranje zadeve Aleš Hojs odgovarja stranki SD, ki zaradi koncerta razvpitega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru napoveduje interpelacijo zoper ministra.

Hojs napovedano interpelacijo vidi kot politično igro, s katero ga želi opozicija "ideološko oblatiti". Kot je dejal, ne ve za vsako odločbo upravnih enot. Tako tudi ni vedel za to o Thompsonovem koncertu, ki naj ga sicer sploh ne bi bilo. Spomnil je tudi, da je ustaštvo že večkrat opredelil kot zavržno ideologijo.



Hojs je napovedal, da bo interpelacijo prebral, ko jo bo videl, do zdaj je z njo seznanjen le s strani medijev. Kot je dejal, pa ga čudi, da vsi govorijo o odločbi ministrstva, ki je po njegovem nihče ni še niti prebral.

Po njegovih informacijah je ni prevzel niti organizator koncerta. "V trenutku, ko jo bo prevzel, jo bom tudi javno objavil," je napovedal. Zavrnil je očitek, da naj bi širil sovraštvo oz. da naj bi bil ustaško naravnan. "To je zame pod nivojem diskusije v tej državi. Na tak nivo se jaz ne bom spuščal," je dejal.

Pojasnil je, da sam ne ve za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravi enoti. "Ne bežim pred objektivno odgovornostjo," je povedal. Zato je v petek, ko je za odločbo izvedel, k sebi poklical pooblaščeno osebo, ki jo je izdala. Ta mu je v razgovoru pojasnila podlago za takšno odločbo, ki pa izhaja iz sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Politična igra opozicije je po njegovem mnenju "ideološko oblatiti" njega kot osebnost. Kot je poudaril Hojs, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije.

Sicer pa so navedbe dela opozicije o tem, da koncert bo, po informacijah notranjega ministra neutemeljene. "Celo več, imam neuradne informacije, da Thompson tega koncerta ne želi izvesti," je povedal. Obenem pa ima tudi informacijo, da njegovi zastopniki želijo od države odškodnino, ker koncert leta 2017 ni bil omogočen. Tudi to pa je po oceni Hojsa nesprejemljivo.

Minister je komentiral tudi poziv upravnih odborov Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, naj odločbo upravne enote odpravi. "Torej pozivajo, naj ne upoštevamo sklepov sodišča. Sodišče nam je dalo tak napotek," je ponovil Hojs.

"Seveda sem osebno lahko prepričan, da taki koncerti niso primerni. Obenem pa težko zagovarjam stališče, kjer si bo na podlagi ideologije kdor koli lahko razlagal pravni red," je dodal.

Po informacijah ministra bo očitek v interpelaciji izključno dogajanje okoli omenjenega koncerta. "Očitno ta interpelacija temelji na ideološki temi, ne na dejstvih," je dejal. Če bodo predlagatelji tej temi dodali še druge očitke, pa bo nanje ustrezno odgovoril, je še napovedal.

Predsedujoča SD Tanja Fajon je namreč ekipi naročila pripravo podlag za interpelacijo. Vodja poslanske skupine Matjaž Han je pojasnil, da je bila glavni povod odločba ministrstva za notranje zadeve, ki omogoča Thompsonov koncert v Mariboru.

Podporo interpelaciji napovedujejo tudi v LMŠ, Levici ter v SAB, če bo dobro utemeljena. Podporo pa ji odrekajo v SNS.