krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hojs: LMŠ je z vztrajanjem pri svojih predlogih glede pooblastil vojske dokazala politikantstvo

Deli na:
Hojs: LMŠ je z vztrajanjem pri svojih predlogih glede pooblastil vojske dokazala politikantstvo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. - Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je glede zavrnitve predloga o podelitvi izrednih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo na Twitterju ocenil, da je LMŠ z vztrajanjem pri svojih predlogih dokazala politikantstvo. Nekatere pripombe je Hojs upošteval, a opozarja, da je LMŠ na seji poudarjala: vse ali nič.

Kot je na Twitterju navedel minister, se v opozicijski LMŠ strinjajo, da je ukrep nujen, sicer ne bi predlagali, da velja takoj. LMŠ je predlagala, da bi ukrep veljal le do 30. aprila, ob čemer pa Hojs poudarja, da je to dejansko za dobrih štirinajst dni od uveljavitve.

Prav tako v LMŠ po navedbah Hojsa vztrajajo na tedenskem poročanju o izvajanju pooblastil parlamentarnim odborom, "sami pa v nekaj mesecih niti najnujnejše opreme niso zagotovili". To, da bi Slovenska vojska (SV) izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, pa je LMŠ po oceni ministra zapisala brez vsebinskih pojasnil in zgolj zaradi nasprotovanja njegovemu predlogu, da bi se pooblastila izvajala v petkilometrskem pasu. Omejitev dveh kilometrov bi bila neoperativna, je še opozoril minister.

Dodal je, da so druge pripombe LMŠ upoštevali, na odboru pa so poudarjali: vse ali nič.

Vlada je v predlogu sklepa navedla, da varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki SV sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi.



Predlog je predvidel, da bi pripadniki SV policijska pooblastila izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije, če cestne komunikacije v tem petkilometrskem pasu zračne razdalje ni.

V skladu s predlogom bi vlada o izvajanju pooblastil SV seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in za notranje zadeve, in sicer s poročilom vsakih 14 dni po uveljavitvi sklepa in poročilom v enem mesecu po prenehanju izvajanja pooblastil v skladu s sklepom. Vojska bi imela ta pooblastila po vladnem predlogu največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

Obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju navedel, da odločitev odbora spoštuje, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna.

Vladni predlog namreč na odboru DZ, ki je zasedal v sredo, ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Od navzočih 19 poslancev jih je za predlagan sklep glasovalo 11, proti pa sedem. Eden je bil vzdržan. Koalicija bi za to, da bi predlog zaživel, potrebovala pomoč opozicije, a z izjemo SNS opozicijske stranke sklepa niso podprle.