Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Histerija proti cepljenju ne pojenja: anticepilci Zorana Stevanovića pred glasovanjem v DZ zasuli elektronsko pošto poslancev

Deli na:
Histerija proti cepljenju ne pojenja: anticepilci Zorana Stevanovića pred glasovanjem v DZ zasuli elektronsko pošto poslancev

Zoran Stevanović, glavna zvezda protestov proti PCT in cepljenju. - Foto: Bobo

Pred odločanjem državnega zbora o noveli zakona o nalezljivih bolezni so elektronsko pošto vseh poslancev zapolnila sporočila nasprotnikov cepljenja, ki zahtevajo javno razpravo.

Po naših podatkih gre za organizirano akcijo privržencev stranke Resnica Zorana Stevanovića, ki proteste pošiljajo iz različnih naslovov, gre pa za tri različice enakega besedila.

O noveli zakona, ki so ga vložili poslanci Gibanja Svoboda, naj bi poslanci odločali po skrajšanem postopku v naslednjem tednu, da bi pravočasno pripravili vse potrebne ukrepe, če bi se septembra poslabšala epidemiološka slika. Po predlagani noveli vlada ne bi mogla zapreti države in omejiti gibanja z odloki, kot je to počela prejšnja Janševa vlada, ampak bi pred vsakim ukrepom o tem odločal državni zbor.

Zaradi razburjenja javnosti je poslanska skupina Gibanja Svoboda poslala daljše sporočilo za javnost, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Pred dnevi so poslanke in poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Janjo Sluga v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Osnovni namen novele je izvajanje odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je ugotovilo, da ZNB, ki je nastal leta 1995, v nekaterih delih ni skladen z ustavo. Vsebinski predlog novele so pripravili predstavniki civilne družbe, združeni v Pravno mrežo za varstvo demokracije. Tako ministrstvo kot koalicijske poslanske skupine v dopolnilih besedila predloga niso bistveno vsebinsko spreminjali.


Razprava o spremembi ZNB-ja je v javnosti potekala že od leta 2021, vendar prejšnja vlada ni bila zainteresirana za njegovo novelacijo, saj se je z epidemijo raje soočala z odloki vlade, ki so se izkazali za neustavne. V poslanski skupini Svoboda zato razumemo dvom in strah ljudi in želimo vnovič poudariti nekaj dejstev o vsebini novele, saj se v javnosti pojavljajo tudi zlonamerne interpretacije, ki v ljudeh še dodatno spodbujajo negotovost.

Novela zakona o nalezljivih boleznih v nobenem smislu ne uvaja obveznega cepljenja. Kot je večkrat javno poudaril tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, bo cepljenje proti covidu-19 ostalo prostovoljno. Spremembe zakona ne predvidevajo nobenega dodatnega zapiranja šol, ki se jih v prihodnje po zagotovilih predstavnikov vlade tudi ne bo zapiralo, prav tako ne nalagajo obveznosti nošenja mask v šolah. Novela zakona ne uvaja nobenih novih prekrškovnih postopkov ali glob, temveč jih celo črta.

Novela ZNB-ja pa veliko strožje kot do sedaj omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. Bistveno večjo vlogo in odgovornost pa namenja tudi strokovni skupini, v kateri ne bodo le predstavniki medicinske, temveč tudi drugih strok.

V poslanski skupini Svoboda se zavedamo, da se bo večina javnosti pomirila šele, ko bo z izkušnjo spoznala, da sedanja vlada deluje drugače kot prejšnja – tudi v morebitnih kriznih razmerah. Želimo si, da določil ZNB-ja v Sloveniji ne bi bilo treba nikoli več uporabiti, a dejstvo je, da mora biti država pripravljena tudi na morebitne hujše epidemije. Zato želimo in moramo poskrbeti, da si nobena vlada v prihodnosti ne bo mogla več privoščiti dejanj, kakršnim smo jim bili priča zadnji dve leti.

Poslanska skupina Svoboda