Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hematolog Zver: Tudi majhen nivo protiteles po cepljenju lahko prepreči smrt hemato-onkoloških bolnikov

Deli na:
Hematolog Zver: Tudi majhen nivo protiteles po cepljenju lahko prepreči smrt hemato-onkoloških bolnikov

Samo Zver - Foto: Šimen Zupančič

Strokovnjaki so v okviru spletnega posveta STAkluba poudarili pomen cepljenja proti različnim boleznim za hemato-onkološke bolnike. Kljub temu, da tovrstni bolniki po cepljenju običajno razvijejo manj protiteles, so ta lahko ločnica med življenjem in smrtjo, je poudaril hematolog Samo Zver.

Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Samo Zver je opomnil, da je smrtnost hemato-onkoloških bolnikov 30-odstotna, če ti zbolijo za covidom-19. Poudaril je, da so v medicini vedno "plusi in minusi", a da prednosti cepljenja odtehtajo morebitne stranske učinke.

Ob tem je opozoril, da s strani bolnikov pogreša odločnejše pozive k cepljenju. Veliko časa zdravstvenim delavcem po njegovih besedah namreč vzame organizacija, ki je potrebna zaradi oseb, ki ne izpolnjujejo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). "S tem izgubljamo dragocen čas, ki bi ga lahko namenili za kaj drugega," je pojasnil Zver.

Tudi specializant infektologije na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Andrej Petrič je zagotovil, da prednosti cepljenja pretehtajo pred možnimi stranskimi učinki. Ob tem cepljenje še posebej priporoča hemato-onkološkim bolnikom. "Pri njih že osnovna bolezen pripelje do imunske oslabelosti," je pojasnil. Po njegovih besedah je idealen čas za cepljenje teh bolnikov pred začetkom njihovega zdravljenja.

Dodal je, da pri bolnikih s krvnim rakom in na sploh preverjanje nivoja protiteles po cepljenju ni smiselno. Hemato-onkološki bolniki lahko sicer res razvijejo nižji nivo protiteles, pri imunski zaščiti so pomembni tudi limfociti T, ki jih analiza nivoja protiteles ne zazna, je pojasnil Petrič.



Opomnil je, da hemato-onkološki bolniki pri cepljenjih proti različnim boleznim potrebujejo več odmerkov. Pričakuje, da bo to veljalo tudi pri cepljenju proti covidu-19, čeprav raziskave na tem področju še potekajo. Zaradi slabega imunskega odziva sicer priporoča, da se cepijo tudi osebe, ki prihajajo v stik z hemato-onkološkimi bolniki ter upoštevanje splošno znanih zaščitnih ukrepov.

Specializantka klinične mikrobiologije z ljubljanske medicinske fakultete Anja Šterbenc je poudarila, da je za hemato-onkološke bolnike poleg cepljenja proti covidu-19 pomembno tudi cepljenje proti gripi in cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

"Pri gripi je najučinkovitejše, če se cepimo pred začetkom sezone, cepljenje pa je sicer priporočljivo za vse," je pojasnila. Cepivo proti gripi je neživo, morebitni stranski učinki pa po njenih besedah izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Ob tem je opozorila, da v nekaterih evropskih državah že beležijo primere gripe, ki je v lanski sezoni respiratornih obolenj ni bilo.

K cepljenju in spoštovanju zaščitnih ukrepov je hemato-onkološke bolnike pozvala tudi direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki je pojasnila, da se bolniki na društvo obračajo s številnimi vprašanji glede cepljenja. Strokovnjakom se je zato zahvalila za njihova pojasnila.