mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grozljivo stanje v šmarskem domu upokojencev: 119 okuženih, 10 mrtvih, zaščitna oprema brez certifkatov

Deli na:
Grozljivo stanje v šmarskem domu upokojencev: 119 okuženih, 10 mrtvih, zaščitna oprema brez certifkatov

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah - Foto: Facebook

V šmarskem domu upokojencev je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih 119 stanovalcev in zaposlenih, kar je sedem več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 je tako iz doma umrlo 10 oseb, ki so imele še pridružene bolezni. Skupno število okuženih v šmarski občini pa je v nedeljo poraslo na 137.

Direktorica doma Gordana Drimel je v petek na spletni strani doma objavila zapis, namenjen svojcem stanovalcev. Kot je zapisala, se trudijo po najboljših močeh poskrbeti za vse stanovalce in jim omogočiti vso potrebno zdravstveno, negovalno in moralno pomoč. Priskrbeli so tudi dodatne telefone za komunikacijo, televizorje, časopise in revije.

"Vsak dan individualno izvajamo fizioterapijo in delovno terapijo, prostočasne dejavnosti in druge oblike pomoči za premagovanje osamljenosti, če to omogoča siceršnje zdravstveno stanje posameznega stanovalca. Prav tako smo tudi s pomočjo donatorjev zagotovili priboljške, kot so dodatne količine sadja in multivitaminskih napitkov ter podobnega," je dejala Drimlova.

Poudarila je tudi, da večina stanovalcev nima večjih zdravstvenih težav in ima le blage bolezenske simptome, nekaj pa jih je po napotilu pristojnega zdravnika zaradi okužbe z novim koronavirusom na bolnišničnem zdravljenju. Po besedah Drimlove se bolnišnično zdravljenje predvideva le v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in izrazitih kliničnih znakov, ki bi lahko ogrozili življenje. Napotitve v bolnišnico odreja zdravnik in niso v pristojnosti zaposlenih doma upokojencev.



Zaradi velikih psihičnih in fizičnih naporov pri zaposlenih v šmarskem domu upokojencev so jim na pomoči priskočili zdravstveni delavci iz Zdravstvenih domov Celje, Šmarje pri Jelšah, Laško, Slovenske Konjice, Šentjur, celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška Slatina.

Dom v Šmarju pri Jelšah je v nedeljo iz državnega skladišča na Rojah prevzel večjo količino zaščitne opreme. Ko so odprli pakete zaščitne opreme, pa so ugotovili, da zaščitni plašči nimajo ustreznih certifikatov, je po poročanju Radiotelevizije Slovenija povedal župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je včeraj na novinarski konferenci glede tega povedal, da je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan odredil pregled ostalega dela pošiljke, iz katere so domnevno poslali opremo v Šmarje pri Jelšah in je še v skladišču na Rojah - gre za dva tipa zaščitnih mask -, in da so vse škatle, ki so jih vzorčili, imele certifikat. "Dopuščamo možnost, da so morda pri pakiranju kakšni certifikati izpadli. Ampak tisto, kar je od te pošiljke ostalo v Rojah, pa ima certifikat," je na podlagi odgovora uprave za zaščito in reševanje dejal Kacin.