Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Ne potrebujemo vlade, ki bo mlade zapirala

Deli na:

Predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Branko Grims (SDS) je na premiera Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem v luči sprejemanja novele kazenskega zakonika opozarja pred pretiranim kaznovanjem mladih zaradi nalaganja datotek s spleta.

Predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Branko Grims (SDS) je na premiera Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem v luči sprejemanja novele kazenskega zakonika opozarja pred pretiranim kaznovanjem mladih zaradi nalaganja datotek s spleta.

"V Sloveniji danes ne potrebujemo koalicije in vlade, ki bo mlade zapirala zaradi kopiranja datotek, ampak potrebujemo razvojno koalicijo in vlado, ki bo mladim odpirala nova kvalitetna delovna mesta in jim s tem omogočala dobro perspektivo v življenju," je v pismu zapisal Grims.

DZ je na julijski seji prižgal zeleno luč za nadaljnjo obravnavo novele kazenskega zakonika. Ta v skladu s predlogom vlade predvideva tudi poostritev določb glede kršenja avtorskih materialnih pravic oz. glede piratstva. Kazniva naj bi namreč postala že sama uporaba piratskih kopij avtorsko zaščitenih del, doslej je to bilo kaznivo, če je bilo storjeno z namenom prodaje.

Kot poudarja Grims, že obstoječi kazenski zakonik sankcionira materialno okoriščanje z avtorskimi pravicami drugih. "V zakonu, ki ga je potrdila vlada pod vašim vodstvom, pa je predvideno, da bi lahko zgolj zato, ker bi nekdo na računalnik prekopiral datoteke, tega človeka poslali v zapor za tri leta. In še leto dni zapora za povezovanje v nezaščiteno omrežje, kar pogosto elektronika naredi kar po lastnih nastavitvah. Vse to je absurdno pretirano," Pahorju piše Grims.

To po njegovih besedah pomeni, da bo za storjeno dejanje v virtualnem svetu mogoče izreči višjo kazen kot za dejanski kriminal v realnem svetu.

Mladi radi tekmujejo med seboj, kdo bo snel najnovejši program ali film, še navaja Grims in dodaja, da velikokrat te datoteke zgolj kopičijo na računalniku, uporabijo pa nikoli. Če jih obenem ne brišejo z računalnika, se jim na računalniku, na katerem sicer morda uporabljajo licenčno kopijo denimo operacijskega sistema Windows, lahko hitro nabere denimo toliko piratskih kopij Windowsov, saj so ti na voljo v več različicah.

Že nabor teh piratskih kopij Windowsov pa je lahko formalno vreden nad 5000 evrov. V skladu s predlagano novelo pa je temeljno kaznivo dejanje podano, če bo neupravičeno uporabljeno eno ali več avtorskih del, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, to je 5000 evrov. Kazen za temeljno kaznivo dejanje je zapor do treh let.

"Taka politika pa je nedemokratična," poudarja Grims. Pri tem za primerjavo navaja, da na Švedskem ustanovitelju spletne strani The Pirate Bay, ki naj bi se okoristil za vsaj sedem milijonov evrov, grozi kvečjemu eno leto zapora. Omenja še, da je bila maja objavljena precedenčna sodba sodnika v ZDA, da zgolj IP-številka in nanjo vezan podatek o presnemavanju z interneta ne more biti dovolj za kazenski pregon oseb, vezanih na ta IP-naslov.

Grims tako izpostavlja, da svet gre v smeri pregona organizatorjev, ki se materialno okoriščajo, in da so še največji udarec nepooblaščenemu kopiranju dala novoustanovljena spletna središča, na katerih se lahko za simbolno ceno kupuje skladbe, filme, igre in programsko opremo. Vendar pa velik del teh strani uporabniku iz Slovenije ne dovoli nakupa. Vlada bi torej morala najprej doseči, da smo uporabniki interneta iz Slovenije enakovredni drugim, meni Grims.