gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Grims: Levičarji so se za Šamija zavzeli tako, kot se za slovenske državljane še nikoli niso

Deli na:
Grims: Levičarji so se za Šamija zavzeli tako, kot se za slovenske državljane še nikoli niso

Foto: Twitter/SDS

Poslanec SDS Branko Grims je v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, proti čigar deportaciji so se zavzeli tudi predstavniki vlade in koalicije, poudaril, da to ni v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča.

Opozoril je še, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli.

Grims se je vprašal, za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja, za koliko slovenskih sirot in za koliko zelo bolnih upokojencev so se levičarji na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom države Borutom Pahorjem zavzeli na tak način, "jih pripeljali v parlament, naredili iz tega vsedržavni problem".

Ko pa gre za migranta, ki je prišel v Slovenijo in prosil azil, a je evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, slovensko vrhovno sodišče pravnomočno odločilo, da se ga vrne na Hrvaško, ustavno sodišče pa zavrnilo ustavno pritožbo, takrat pa se napove sestanek vlade, pripelje se človeka v parlament, vzpostavijo se "izredne razmere", je naštel poslanec.

To po njegovih besedah pomeni, da "je nekaj hudo narobe". Spomnil je, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal.

"Kje je zdaj pravna država - spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla," je dejal.

"S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje," je prepričan poslanec SDS. Ob tem je poudaril, da se ni treba čuditi, če ob taki oblasti v tujino odhajajo številni mladi. Njim bi bilo treba nameniti denar, ki ga je država namenila za bivanje Šamija, je menil in se zavzel, da se v primeru Šamija spoštuje pravo in mu "zaželimo srečno pot".

Šami je v času begunske krize februarja 2016 v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, po postopkih na sodiščih pa so z ministrstva za notranje zadeve v ponedeljek sporočili, da so začeli s postopkom za deportacijo Šamija. Deportacija je bila predvidena za danes zjutraj, proti njej pa so v ponedeljek pozvali poslanci koalicije in Levice. Šami se je zjutraj sicer zglasil v azilnem domu, kamor sta ga pospremila tudi poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica), ki pa sta ga nato odpeljala v DZ. A postopek deportacije se ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je pojasnil predsednik vlade Miro Cerar.