avstrija, covid, koronavirus Svet24.si

Necepljeni bodo deležni novih omejitev, morda jih...

porsche, stefan, gottmadingen Svet24.si

FOTO: Nesrečnega Stefana iz zadrževalnika vode ...

protest policija vodni top solzivec lj 29.09.2021 pl Svet24.si

V splošnem ozračju sovraštva si lahko vsakdo ...

rajko pirnat pl2 Reporter.si

Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Brandon Lee- foto 3 Odkrito.si

28-letnika ubili med snemanjem filma

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Za naslednika Gorščakove na čelu TV Slovenija imenovan Valentin Areh

Deli na:
Za naslednika Gorščakove na čelu TV Slovenija imenovan Valentin Areh

Valentin Areh - Foto: arhiv Reporterja

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je dal soglasje k imenovanju Valentina Areha za v. d. direktorja Televizije Slovenija za največ šest mesecev oz. do imenovanja direktorja po predhodnem postopku. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je napovedal, da bo podpisal sklep o imenovanju danes zvečer ali v torek zjutraj.

Za Arehovo imenovanje je glasovalo 19 članov programskega sveta, dva sta bila proti, dva vzdržana, en član pa ni glasoval. Funkcijo bo nastopil v torek.

Grah Whatmough je ob tem napovedal, da bo objavil razpis za direktorja Televizije Slovenija za polni mandat po končanih obveznostih glede priprave programsko-produkcijskega načrta ter finančnega načrta RTVS za prihodnje leto.

Areh je danes povedal, da ga je Grah Whatmough v nedeljo obvestil o izboru, tako je danes podpisal soglasje h kandidaturi. V predstavitvi programskemu svetu pa je napovedal, da se bo trudil, da bo v času vodenja televizije delo potekalo nemoteno. Kot prioriteto v tem času postavlja pripravo programsko-produkcijskega načrta (PPN) za prihodnje leto.

"Verjamem, da se da pripraviti kakovosten programsko-produkcijskega načrta 2022, imamo veliko izjemno kakovostnih zaposlenih, ki se spoznajo na svoje delo in imajo tudi ambicije," je dejal. Napovedal je, da se bo sestal z vsemi odgovornimi uredniki, pa tudi z ostalimi ustvarjalci, ki so bili morda doslej prezrti in niso imeli svoje besede.

Kot je naknadno pojasnil, pri tem ne gre za določene osebe, ampak določene skupine ljudi, saj so doslej pri pripravi PPN praviloma sodelovali odgovorni uredniki oz. uredniki uredništev, medtem ko se je mnenje denimo novinarjev ali voditelji ali drugih upoštevalo ali pa tudi ne. Areh meni, da je treba zajeti predloge izboljšav, uporabnih idej in nasvetov čim širše in na čim več ravneh.

Prizadeval si bo tudi navezati stike z najuspešnejšimi evropskimi javnimi televizijami (BBC, ZDF in ORF), da bi prejeli kakšen nasvet, izkušnje, da bi jih potem tudi vnesli v svojo programsko shemo.

Areh se sicer strinja z ugotovitvami programskega svetnika Matjaža Juharta, da na RTVS vlada kriza odnosov in da je tudi finančna kriza velik problem. Kot je dejal, je kriza odnosov izjemno akutna in vpliva na kakovost produkcije. Po njegovem mnenju je to ena od zadev, za katere bo dobro, da se z njo sooči naslednji direktor televizije, saj bo sam imel časovno zelo omejen mandat.Na vprašanje, kakšen odnos bo imel z odgovornimi uredniki, je odgovoril, da odličnega. "Mislim, da jim je treba dati priložnost. Že zdaj opravljajo delo odgovorno, ne vidim nobenih problemov glede sodelovanja," je dodal.

Po njegovem mnenju so težave televizije, ki se jih je treba lotiti, managment, organizacija dela in gledanost. Opozoril je na neenakomerno obremenitev zaposlenih, ljudem je treba prisluhniti.

Za oddaje posebnega pomena je dejal, da jih je treba narediti še boljše. Za te oddaje ne sme biti merilo gledanost, ampak še vedno so lahko oddaje še boljše. Za oddaje, ki niso posebnega pomena, pa je po njegovem mnenju ključno merilo mnenje gledalcev, torej gledanost. Na vprašanje, kako dvigniti gledanost, je dejal, da s kakovostnim delom in kakovostno produkcijo.

Za oddajo Tarča je dejal, da gre za prioritetno oddajo, kjer v zadnjih letih beležijo dvig gledanosti, kar pa je v popolnem nasprotju z ostalimi informativnimi oddajami na televiziji. Za Studio City pa pravi, da ima stabilno gledanost, kar je znak, da je gledalci ne zapuščajo in jo je treba ohraniti.

Po njegovem mnenju je treba v prihodnje spremeniti upravljanje in organizacijo dela, da bi dosegli boljšo povezanost med televizijo in Multimedijskim centrom (MMC).

Poleg tega se je danes programski svet RTVS seznanil z dejstvom, da je Grah Whatmough 20. avgusta razrešil Natalijo Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija in da je v tem času sam opravljal dolžnosti direktorja Televizije Slovenija.

Grah Whatmough je sicer pred tem predlagal razrešitev Gorščakove, o soglasju k predlogu bi moral 16. avgusta razpravljati programski svet RTVS, a je bil nesklepčen. To je pomenilo, da v 15 dneh programski svet o tem ni glasoval, s tem pa je dal Grahu Whatmoughu zeleno luč, da postopek izpelje sam, brez soglasja programskega sveta. Zato se je danes programski svet le seznanil z dejstvom o razrešitvi.

Loading...