Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grah Whatmough pisal Golobu in pozdravil njegove načrte

Deli na:
Grah Whatmough pisal Golobu in pozdravil njegove načrte

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough - Foto: STA

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na ustanovitelja naslovilo predlog za dopolnitev predloga novele zakona o RTVS. Natančno bi določili obseg javne službe, nanaša pa se tudi na tržne dejavnosti in prispevek RTV. Vlado so pozvali tudi k izpolnitvi zaveze iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018.

Finančno stanje javnega zavoda je po njihovem opozorilu že vrsto let zaostreno in negotovo. Razlogov za to je več, med njimi zakon o RTVS, ki ne sledi več toku časa in je potreben prenove, ter neuresničene zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega leta 2018. Skupni strošek zavoda, ki je hkrati tudi dolg države do zavoda, zaradi sklenitve stavkovnega sporazuma znaša več kot 21 milijonov evrov, je navedlo vodstvo, ki ustanovitelja zato poziva k spoštovanju zavez in ustrezni uskladitvi prispevka RTV.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je na predsednika vlade Roberta Goloba, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič in poslanske skupine naslovil pismo, v katerem je pozdravil vladno namero za spremembo zakona. Po njegovi oceni je to odlična priložnost za temeljit pregled zakona in odpravo njegovih pomanjkljivosti, ki že leta omejujejo razvoj največjega medijskega zavoda v državi.


Vladi, ki je predlog novele zakona vložila v DZ v petek, je predlagal, da v nadaljnjem zakonodajnem postopku nameni posebno pozornost tudi ključnim točkam, ki bi omogočile obstoj in nemoten razvoj javnega medija. Po njegovih besedah gre za nujno uskladitev prispevka RTV z inflacijo oziroma tehten premislek o drugi obliki financiranja zavoda za ohranitev vsaj zdajšnjega obsega javne službe.

Kot meni, bi morali biti prav natančnejša definicija njenega obsega in določitev nalog, ki jih je RTVS dolžna izvajati v okviru javne službe, ključne spremembe novele. Ločeno od javne službe pa bi bilo nujno jasneje definirati tudi obseg in izvajanje tržne dejavnosti v javnem mediju, je poudaril.

Vodstvo je v okviru obravnave predlagane novele predlagalo, da se glede na pomen RTVS vsem zainteresiranim omogoči, da v javni razpravi podajo mnenja in pričakovanja do zavoda. Ključni pogoj za uresničitev javnega poslanstva RTVS pa je njegova finančna stabilnost in neodvisnost, je izpostavil Grah Whatmough, ki je ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik zato pozval k takojšnji izpolnitvi obveznosti iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018.