stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gradbeniki proti revizorjem

Deli na:

Družbi SCT in Primorje, ki sta vložili zahtevo za revizijo postopka oddaje javnega naročila za gradnjo predora Markovec, odločitev državne revizijske komisije ocenjujeta kot pravno napačno. Družbi sta zaradi zavrnitve revizijskega zahtevka oškodovani in razmišljata o nadaljnjih pravnih ukrepih, so danes sporočili iz SCT in Primorja.

Družbi SCT in Primorje, ki sta vložili zahtevo za revizijo postopka oddaje javnega naročila za gradnjo predora Markovec, odločitev državne revizijske komisije ocenjujeta kot pravno napačno. Družbi sta zaradi zavrnitve revizijskega zahtevka oškodovani in razmišljata o nadaljnjih pravnih ukrepih, so danes sporočili iz SCT in Primorja.

Iz italijanske družbe Vidoni pa so za STA sporočili, da sklep državne revizijske komisije še preučujejo, zato "je o nadaljnjih postopkih v tem trenutku preuranjeno govoriti".

Družbi SCT in Primorje, ki sta se poleg italijanskega konzorcija z Vidonijem na čelu in avstrijskega Strabaga potegovali za gradnjo predora Markovec, sta sklep državne revizijske komisije, s katerim je ta zahtevek omenjenih družb za razveljavitev odločitve uprave Darsa zavrnila kot neutemeljen, prejeli danes.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v SCT in Primorju, na razpisu za gradnjo predora Markovec nastopajo kot joint venture. V družbah še vedno vztrajajo, da je bila odločitev Darsa o razveljavitvi razpisa diskriminatorna in nezakonita.

"Na podlagi zakona o javnih naročilih, prakse državne revizijske komisije ter sodišča Evropske skupnosti morajo namreč za zavrnitev vseh ponudb in razveljavitev razpisa obstajati objektivno preverljivi in utemeljeni razlogi. Ker smo prepričani, da takšni razlogi niso obstajali, smo prisiljeni razmišljati o nadaljnjih pravnih ukrepih," so zapisali.

Kot je znano, sta SCT in Primorje z zahtevo za revizijo oporekala odločitvi Darsa o razveljavitvi razpisa za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper - Izola. Dars je v začetku marca med tremi prispelimi ponudbami na razpis za gradnjo predora Markovec izbral skupino italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello). Poleg Italijanov sta se za gradnjo potegovala tudi konzorcij, ki ga sestavljata SCT in Primorje, ter avstrijski Strabag.

Na Darsovo odločitev sta se z zahtevo po reviziji pritožila SCT in Primorje, nakar je odločitev o oddaji javnega naročila državna revizijska komisija razveljavila. Komisija je namreč ugotovila, da italijanski ponudniki niso izkazali potrebnih referenc. Nadzorni svet Darsa se je nato sredi julija odločil, da bo razpis ponovil, SCT in Primorje pa sta zahtevala, naj državna revizijska komisija presodi, ali naročnik ravna prav ali ne.

Državna revizijska komisija je zahtevek družb SCT in Primorje zavrnila kot neutemeljenega . Prav tako je komisija zavrnila zahtevo za povrnitev stroškov, nastalih z revizijo, vlagatelja pa morata za postopek revizije plačati še 10.000 evrov stroškov.

Sklep državne revizijske komisije v zadevi je dokončen. Dars lahko zdaj skladno z novim zakonom o javnih naročilih objavi nov razpis za gradnjo predora Markovec, kar naj bi se zgodilo predvidoma do konca septembra.