Revija Reporter
Slovenija

Govoreči mačkon in prijatelji hočejo vaš denar: za virtualne diamante lahko v igrici odštejete tudi 99,99 evra

Marko Medvešek

19. dec. 2017 10:25 Osveženo: 11:48 / 19. 12. 2017

Deli na:

Glavni vir prihodkov Outfit7 so oglasi v igrah, s katerimi se je lani zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev.

Outfit7

Je vaš otrok nemiren in hoče, da mu namenite pozornost? Milijoni staršev po svetu so našli rešitev: govoreči mačkon Tom in njegovi živalski prijatelji že sedem let umirjajo otroke in polnijo žepe Tomovih ustvarjalcev.

Tom je digitalni mačkon, za katerega moraš skrbeti: božaš ga in hraniš, daš ga spat in na stran, poslušaš njegovo čebljanje. V zahvalo za tvojo skrb in čas, ki si mu ga namenil, bo Tom svoje očke in mamice naredil za bogataše. Da se razumemo – ne boš obogatel ti, igralec, temveč avtorji igre Talking Tom (Govoreči Tom) in kopice navezujočih se iger in risank, s katerimi sta Samo in Iza Login s sodelavci obogatela in v začetku tega leta svoje podjetje Outfit7 Kitajcem prodala za milijardo dolarjev.

Zahtevnejši od prave mačke

Za vzpon v svetovno elito se lahko zakonca Login in partnerji v podjetju zahvalijo eni fantastični ideji, ki je vžgala pri otrocih in je nato gnala rast podjetja iz slovenskega startupa v enega najuspešnejših razvijalcev in založnikov iger za mobilne naprave.

Loginova in partnerji sicer niso bili kak skromen startup, ki bi iz garaže ali iz dnevne sobe zagnali svoje podjetje – po prodaji iskalnika Najdi.si so si lahko privoščili daljše iskanje ideje, ki bo vžgala. Leta 2010 je izšla igra Govoreči Tom, v kateri upravljaš virtualnega prijatelja, naslovnega mačkona Toma. Ta je potreben stalne nege: ob božanja in trepljanja do rednega hranjenja, odziva pa se s predenjem, godrnjanjem ali, če kaj takega poje, tudi riganjem.

Ob oglasih so drug vir zaslužka za Otfit7 mikrotransakcije v igrah. Outfit7 ponuja med drugim tudi možnost nakupa 4500 virtualnih diamantov za "samo" 99,99 evra.

Ko pride čas, se začne zvijati in tresti – igralec ga mora poslati na stranišče, kjer se revež olajša. Če je predolgo aktiven, postane zaspan – treba ga je dati spat. Toma igralec še oblači, mu ureja dom, z igranjem mini iger skrbi za njegovo zabavo, skratka, skrb za virtualnega mačjega prijatelja se zdi precej bolj zahtevna od skrbi za resnično mačko.

VEČ V NOVEM REPORTER MAGAZINU, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV IN V TRAFIKI24

Nova številka Reporter Magazina že pri prodajalcih časopisov