Gostinci pri Cerarju protestirajo zaradi izjav direktorice inšpekcije za varno hrano
1. okt. 2015 10:22 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017


Sekcija za gostinstvo pri obrtno-podjetniški zbornici nasprotuje izjavam direktorice Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreje Bizjak, ki se nanašajo na inšpektorske preglede kuhinj v javnih ustanovah. Izjave Bizjakove povzročajo gospodarsko škodo, menijo v protestnem pismu, ki so ga poslali tudi premierju Miru Cerarju.
Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je še zlasti kritična do izjave v javnosti direktorice inšpekcije za varno hrano Bizjakove, da kuhinje v javnih ustanovah ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne. Odzivajo se tudi na njeno izjavo, da javne ustanove po ugotovitvah inšpektorjev skrbijo za prehrano bolje kot gostilne.
Poudarjajo, da so takšne izjave v javnosti nedopustne, saj povzročajo veliko gospodarsko škodo tako gostincem kot celotnemu turizmu.
V protestnem pismu, ki so ga naslovili na generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janeza Posedija, v vednost pa tudi predsedniku vlade Miru Cerarju in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, poudarjajo, da vsak dan vse več malih obrtnikov in podjetnikov zapira svoja podjetja.
"Gospodarski krč, plačilna nedisciplina, neživljenjska zakonodaja, vse več davčnih, administrativnih in drugih obremenitev so razlogi za zapiranje gostinskih lokalov," navajajo. Večina gostincev, posebno tistih na podeželju in tistih, ki nudijo hrano v gostilnah in restavracijah, komaj pokriva stroške poslovanja, opozarjajo.
Glede na to je po njihovem mnenju podajanje takšnih izjav, ki škodijo celotni gostinski dejavnosti, v javnosti nedopustno. "Predvsem pa so takšne izjave nepoštene do vseh gostincev, ki imajo zgledno urejene gostilne," so zapisali. Po izjavah, kot so izjave Bizjakove, namreč gostje odpovedujejo naročila, pojasnjujejo.
Sekcija zahteva, da Bizjakova preneha "s pavšalnim ocenjevanjem gostincev in s tem uničevanjem celotnega turizma". "Zaradi izjav direktorice imajo gostinci neposredno gospodarsko škodo, zato želimo, da za to prevzame tudi odgovornost," navajajo v sekciji za gostinstvo in turizem.
Inšpektorji za varno hrano so lani po navajanju spletnega medija podcrto.si pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Večje nepravilnosti so ugotovili pri 85 ustanovah, še 195 pa izrekli opozorilo. Omenjeni spletni medij je objavil tudi odziv Bizjakove, da javne ustanove ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne.
Privoščite si nemoteno branje
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
- preverjen e-naslov
- preverjena tel. številka
- popolni osebni podatki
- prijava na e-novice
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke