rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gospodarski minister zanič gospodar? Zdravko Počivalšek še svojega deleža v Termah Olimia ni znal prodati!

Deli na:
Gospodarski minister zanič gospodar? Zdravko Počivalšek še svojega deleža v Termah Olimia ni znal prodati!

Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Če je gospodarski minister Zdravko Počivalšek skriti lastnik 28-odstotnega deleža Biota, ki ni fizična oseba, bo z državnim odkupom Term Olimia zaslužil okoli 315 tisoč evrov.

Agencija za varstvo konkurence je Slovenskemu državnemu holdingu odobrila prevzem Term Olimia, kar je dodatni korak na poti do vzpostavitve državnega turističnega holdinga, za katerega si zadnja leta močno prizadeva prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SDH je julija 2019 v imenu države od Nove KBM kupila 20,9-odstotni delež v Termah Olimia. Ker je preko svojih družb država imela že prej v lasti okoli 57 odstotkov delnic te družbe (Kapitalska družba 24,8 odstotka, Slovenske železnice 23,9 odstotka, DUTB in SDH pa po okoli štiri odstotke), je z zadnjim odkupom presegla prevzemni prag, zato bo moral SDH objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice. Takrat bo znana tudi vrednost prevzema, po navedbah Dela naj bi skupaj znašala 8,2 milijona evrov. To pomeni, da naj bi SDH plačala NKBM okoli štiri milijone evrov, preostalih 4,2 milijona pa manjšinskim družbenikom.

Med slednjimi je največja menedžerska družba Bioto, ki ima v Termah 5,94-odstotni delež in bo v tem primeru z državnim odkupom zaslužila dobrih 1,1 milijona evrov. V družbi Bioto sta največja deležnika direktor Term Olimia Florjan Vasle in prokurist Vasja Čretnik, oba imata po 14 odstotkov Biota. Največji posamični lastnik Biota, in sicer 28- odstotni, pa je kar družba Bioto, ki ni fizična oseba. Dobro obveščeni predvidevajo, da se za njo v resnici skriva Počivalšek, ki sicer uradno nima več deleža.



Ko je leta 2014 odšel v politiko in postal minister za gospodarstvo v vladi Mira Cerarja, je moral prodati svoj delež v družbi Terme Olimia, ki ga je imel kot 34-odstotni lastnik Biota. Dnevnik je leta 2016 razkril, da je Počivalšek 28-odstotni delež Biota prodal kar omenjeni družbi, in to za smešno nizko ceno 2454 evrov, šest odstotkov Biota pa je za prav tako nizko ceno 526 evrov kupil Florjan Vasle, ki je Počivalška nasledil na čelu Term Olimia.

Dnevnik je izračunal, da je bil minister preko Biota lastnik okoli dveh odstotkov uspešnega in velikega turističnega podjetja. Cena 3000 evrov za dveodstotni delež Term pa pomeni, da bi bila celotna družba po taki cenitvi vredna le 150.000 evrov, kar pa je nemogoče. Leta 2015 so namreč imele Terme Olimia 17 milijonov prihodkov in več kot milijon evrov dobička. Če bo država zdaj odkupila 43-odstotni delež družbe, ki poleg zdraviliškega kompleksa v Podčetrtku upravlja še Terme Tuhelj na Hrvaškem, za okoli 8,2 milijona evrov, potem celotna vrednost Term Olimia znaša skoraj 19 milijonov evrov. V današnjih razmerah bi tako Počivalšek za svoj delež dobil okoli 383 tisoč evrov, če pa upoštevamo samo delež, ki ga je prodal družbi Bioto, pa okoli 315 tisoč evrov.

Počivalšek je sicer zanikal, da je šlo za navidezni posel, prav tako so tudi v družbi Bioto zatrjevali, da s tem poslom niso shranili deleža za Počivalška, ko bi se nekoč vrnil iz politike. Če jim verjamemo, potem pridemo do zaključka, da Počivalšek niti svojega deleža ni znal prodati. Druga možnost pa je, da gre Termam občutno bolje brez njega.